Senzační využití hořčičného semínka. Jak pomáhá našemu tělu?

 Zdraví 
07. prosince 2017 12:36 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hořčičná semínka jsou zdrojem několika důležitých látek a představují pomoc při zdravotních problémech Shutterstock
Hořčičná semínka známe zejména díky hořčici, která se z nich vyrábí. Samostatně se v našich domácnostech používají již méně. To je ovšem velká škoda. V našem článku se dozvíte proč.

Hořčičná semínka jsou zdrojem několika důležitých látek a představují pomoc při zdravotních problémech. Mají blahodárný vliv zejména na proces trávení, ale pomohou i lidem s revmatismem

Jiná semena, jiná hořčice

Mezi nejznámější druhy hořčice patří hořčice bílá a hořčice černá, které řadíme do čeledi brukvovitých. Jde o 40 až 55 centimetrů vysokou rostlinu. Charakteristická je svými žlutými květy. Původem je z východního Středomoří. Libuje si v zásadité, vápenaté a zejména vlhké půdě. Plodem je šešule, která je plná hořčičných semínek. Semínka se díky obsahu cenných látek využívají jako zelené hnojivo a zpracované se používají zejména při přípravě hořčice či hořčičného prášku.

Co obsahuje hořčičné semínko?

Množství účinných látek nám dokáže nabídnout hořčice jako pochutina, ale její semínka jsou prospěšná i v nezpracovaném stavu, jelikož obsahují:

  • omega 3 a 6 mastné kyseliny
  • bílkoviny
  • enzymy
  • esenciální oleje
  • antioxidanty
  • vlákninu
  • minerálních látky a stopové prvky jako železo, draslík, zinek, měď, mangan i selen
  • vitamin A, C, E, K, kyselinu listovou a cholin.

Jak působí hořčičná semínka na naše tělo?

V lidovém léčitelství se hořčičná semínka používají od nepaměti. Jak našemu tělu pomáhají?

  • podporují trávení
  • pročišťují celý trávicí trakt
  • zrychlují střevní peristaltiku a zlepšují pravidelnou stolici
  • napomáhají vylučování žluči
  • příznivě ovlivňují stav dýchacích cest
  • dokáží snižovat vysoký krevní tlak
  • tlumí záněty v těle
  • díky svým močopudným účinkům pomáhají při čištění ledvin a odvodňování
  • podporují krvetvorbu
  • podporují tvorbu kostí
  • zlepšují růst nehtů i vlasů

Využijete je v kuchyni i jako lék

Hořčičná semínka můžete zcela běžně využívat v kuchyni jako koření. Můžete je použít celé nebo pomleté ​​do majonézy, nálevů či různých omáček. Naklíčená je vyzkoušejte jako chutnou přílohu do salátu. Černá semínka jsou ostřejší, proto tak vhodná pro vnitřní použití nejsou. Pomohou však při prokrvení ztuhlých nohou či rukou a na potlačení projevů revmatismu. O bazalkovém semínku, které se stalo letošním hitem, jsme psali před časem.

Obklady

Připravte si asi 50 gramů černých zrníček, klidně však i v kombinaci s tmavohnědými či žlutými, rozdrťte je a promíchejte s trochou vody. Vzniklou směs aplikujte na postižené místo, zafixujte gázou a nechte působit alespoň 20 minut.

Čaj

Na dobré trávení a činnost střev si můžete připravit i čaj. Jednu lžičku rozdrceného hořčičného semínka zalijte 3 dcl vroucí vody a nechte louhovat 15 minut. Sceďte a konzumujte 1 šálek denně po dobu dvou týdnů. Pokud si tento čaj připravíte silnější (1 polévková lžíce semínek na 2dcl vody), můžete jej použít jako kloktadlo při bolestech v krku a zánětech ústní dutiny.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Černý kašel a atypické zápaly plic trhají rekordy: Jak s nimi lékaři bojují a co nás podle odborníků...

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky