Brusinky nejsou jen na záněty močových cest. Jak je správně konzumovat a kdy mohou škodit?
Brusinky znali a dokázali využít už i naši předci. Vyznačují se velkým množstvím důležitých živin, jsou bohaté na vitaminy, minerály, blahodárně účinkují na imunitní systém a mají antioxidační účinky. Proto se tyto malé červené bobulky řadí mezi superpotraviny.
Co se skrývá v brusince
Tato malá, červená bobulka rostoucí na keřích je doslova nabitá minerály a vitaminy. Obsahuje vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a mimo to je dobrým zdrojem vlákniny a vitaminu A, C a E. Jedná se o velmi nízkokalorickou plodinu, která neobsahuje nasycené tuky a nepřispívá ke zvýšené hladině nezdravého cholesterolu v krvi.
Brusinky působí v těle proti nádorovému bujení a stárnutí. Ideální jsou v době viróz na posílení organismu. Kromě toho jsou brusinky ideální v prevenci zánětu močových cest a umí dokonce o 40 % snížit riziko jejich vzniku. Jejich síla je v tom, že umí zabránit bakteriím usadit se na sliznicích, což způsobí, že se mikroorganismy nedrží v těle, ale jsou z něj vyplaveny močí. Brusinky také brání vytváření zubního plaku, protože snižují množství bakterií v ústech. Látky, které obsahují, také zpevňují stěny žaludeční sliznice a eliminují bakterie způsobující žaludeční vředy.
Jak je konzumovat
Nejlepší je jíst brusinky čerstvé, ale ne každý má rád jejich natrpklou chuť. V případě, že vám čerstvé brusinky nechutnají, sáhněte po balíčku sušených brusinek. Zde si dejte pozor, jakým způsobem byly sušené a zda nejsou přislazovány cukrem. Usušit si je můžete i sami doma. Více o tomto tématu jsme psali zde. Poslední možností, jak brusinky zařadit do jídelníčku, je formou želé, nebo džemů. V tomto případě platí stejné pravidlo, jako u sušených brusinek. Kupujte jen ty, které neobsahují velké množství cukru.
Kdo by se měl brusinkám vyhnout
Na brusinky by si měli dát pozor lidé, kteří pravidelně užívají léky na ředění krve, jsou alergičtí na kyselinu acetylsalicylovou, nebo užívají léky na léčbu jater. Lékaři si ještě nejsou jisti, zda jsou vhodné pro těhotné a kojící matky, nebo pro lidi trpící tvorbou ledvinových kamenů. V obou případech se domluvte se svým ošetřujícím lékařem.
Recept na závěr
Brusinky jsou skvělou bobulovinou, která si poradí s mnoho onemocněními. Začněte ráno s brusinkovým džusem, nebo kaší posypanou sušenými či čerstvými brusinkami nebo si z nich připravte výborný svařák.
Postup
Vezměte si půl litu brusinkové šťávy a společně s kořením na svařené víno ji nechte přejít varem. Potom přidejte půl litru červeného vína a opět celou směs nechte krátce povařit. Odstraňte koření a do horkého svařáku přidejte hrst brusinek a plátky mandlí.