Superpotravina bez cholesterolu. Nedoceněné luštěniny
Opěvované luštěniny vezmeme dvakrát týdně na milost a dost. Přitom se dá s luštěninami v kuchyni kouzlit při přípravě každého chodu, a to nejen s čočkou, fazolí a hrachem. Pojďte si rozšířit fantazii a zapojte různé druhy luštěnin při přípravě domácích pokrmů.
Vždyť jen všechny druhy čočky obsahují až 28 % bílkovin. Velmi vysoké jsou také zdroje vlákniny, zelený hrách ji má asi 26 %. Z luštěnin získáte i tolik vyhledávanou kyselinu listovou a velkou dávku železa (nejvíce je ho v červené čočce a fazoli černé oko). V důležitém zastoupení naleznete v luštěninách i minerály, především hořčík, mangan a zinek.
Nadopujte batolata luštěninami
Luštěniny můžete začít podávat už od 8. měsíce věku. Začínejte s červenou loupanou čočkou, která se dá krásně rozvařit na kaši. Můžete přidat zeleninu a podávejte jako polévku nebo pyré. Před jedním rokem můžete také přidat dobře uvařené loupané mungo. Ostatní luštěniny až po jednom roce. Vhodná je cizrna, čočka a adzuki.
Krémové polévky
Používejte moučnější luštěniny. Pokud chcete mít v polévce kousky, tak rozmixujte jen polovinu obsahu a tím polévku zahustíte. Chuť můžete zjemnit i smetanou. Luštěniny se hodí přidat do různých druhů polévek, třeba do bramborové, zeleninové či rajské.
Placky, karbanátky, sekané
Luštěniny můžete přidávat do karbanátků či sekané místo masa. Karbanátky pak lze použít do burgerů a přibalit jako studenou svačinu na výlet. Rozmixovanými luštěninami plňte papriky, cukety nebo lilky. O luštěninách jsme psali také zde.
Dipy, omáčky, pomazánky
Jako hlavní základ do pomazánek používejte uvařené a rozmixované luštěniny. Dobře okořeněnou tekutější směs můžete použít jako dip. Kombinujte s pečenou zeleninou, houbami, ořechy a semínky.
Kaše
Mezi oblíbené patří kaše ze zeleného a žlutého hrachu. Kaše z luštěnin se hodí jako příloha k pečené zelenině i ke karbanátkům. Přidáte-li křupavé pečivo, bude to dokonalé.
Saláty
Nic nezkazíte, pokud luštěniny přidáte do různých druhů salátů. Salát bude kromě chuti lahodit díky barevnosti i vašemu oku.
Sladkosti
Luštěniny přidávejte co nejčastěji do pečení. Hodí se do sušenek, koláčů a krémů. Zkuste při pečení nahradit část mouky rozmixovanými luštěninami.