Čtyři triky, které vám v zimě pomohu od popraskaných rukou

 Zdraví 
11. prosince 2017 09:03 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Suché ruce plné prasklin jsou velmi bolestivou záležitostí Shutterstock
Ruce si pravidelně mažete tím nejmastnějším krémem, který jste v obchodě sehnali, ale i přesto máte ruce suché a rozpraskané do krve? To je bohužel velmi častý problém, který s mrazivými dny a suchým větrem v zimě přichází. Lze se ho ale zbavit.

Suché ruce nejenže neesteticky vypadají, ale hlavně nám komplikují život. Čím více jsou ruce vysušené, tím častěji mají tendenci praskat, často až do krve. Sice malá poranění, ale dokáží pěkně zabolet. Tím spíš, pokud se praskliny týkají polštářků na prstech a oblasti kolem nehtů.

Proč jsou ruce v zimě vysušené

Jak postupně teploty klesají, vrchní vrstva pokožky se velmi rychle vysušuje. Pokožka se v těchto měsících navíc mnohem méně mastí, čímž snižuje svou obranyschopnost. Suchý vzduch či vítr, střídání teplot a mrazivé dny tomu všemu moc nepřidají. V zimě si mnoho z nás také mnohem častěji myje ruce, abychom se ochránili před viry a bakteriemi, kterých je speciálně v zimě všude plno.

Trik č. 1 - Správné mytí rukou

Častý kontakt s horkou vodou a nevhodným mýdlem je začátek konce hebkých rukou. Dochází totiž k poškození ochranné vrstvy pokožky, což ve výsledku působí další vysušování a vaše kůže bude dříve či později drsná a šupinatá. Proto při mytí rukou používejte vlažnou vodu, šetrné bylinné mýdlo a po každém mytí nezapomeňte na ruce nanést hydratační krém.

Trik č. 2 - Místo mléka máslo

Mnoho lidí používá v létě i v zimě jedno tělové mléko na všechno – na tělo, na obličej, na nohy i na ruce. V zimě je to ale velký problém, protože tělové mléko není k ochraně před mrazem a větrem nijak přizpůsobené, jelikož dostatečně nehydratuje. Volte raději krém přímo na ruce s bambuckým máslem nebo ten, který slibuje vysoký stupeň hydratace. Skvěle ale funguje i kokosový, avokádový nebo olivový olej. Hlavně se vyhýbejte kosmetickým výrobkům, které obsahují alkohol, který doslova vycucne vlhkost z kůže.

Trik č. 3 - Rukavice na doma i na ven

Důležitým ochráncem hebkých rukou jsou i prachobyčejné rukavice. Pokožka rukou snáší velmi špatně přímý kontakt se sněhem a když jsou ruce vystavovány mrazu a větru, vysuší se a popraskají rychle. Rukavice se vám ale budou hodit i doma. Před spaním si naneste na ruce jeden ze zmiňovaných olejů, vmasírujte do rukou a nakonec navlékněte rukavice. Ráno se probudíte a vaše ruce budou jako vyměněné.

Trik č. 4 - Dodržujte pitný režim

Nezapomínejte, že ruce nestačí hydratovat pouze zvenku. Důležité je rovněž dodržovat pitný režim, který zajišťuje buněčnou hydrataci všech vrstev pokožky. Připravte si třeba jeden z vynikajících čajů, o kterých jsme psali nedávno.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47