Vaříte správně brambory? Pokud je připravíte takhle, vyléčí vás i z chřipky

 Zdraví 
05. září 2018 09:47 / Martina Langová
  9
📷
4 fotografie v galerii
Úprava musí být rychlá a šetrná Pixabay
Každý den je máme na talíři, považujeme je za obyčejnou přílohu oběda. Napadlo vás ale někdy, co se v obyčejných bramborách ukrývá a k čemu nám mohou být dobré?

Původně pocházejí z Jižní Ameriky, kde je Indiáni pěstovali skoro už před šesti tisíci lety. Prvními Evropany, kteří mohli brambory ochutnat, byli Španělé. K nám se dostaly nejprve jako léčivka a okrasa zahrad. Teprve až v 18. století se dostaly na náš stůl. První české odrůdy pak byly vypěstovány teprve před necelými 200 lety.

Pro chuť i zdraví

Brambory patří mezi jedny z prvních plodin, jež můžeme sklízet už na konci jara. Jejich výjimečnost tkví hlavně v obsažených látkách: zatímco pozdní brambory poměrně rychle ztrácejí chuť i cenné vitaminy, rané brambory jsou vynikající a extrémně zdravé. Navíc oproti pozdním bramborám obsahují více vody a bílkovin a mají několikanásobně nižší obsah škrobu. Díky tomu jsou lehčí, křehčí a lépe stravitelné.

Zabiják nemocí

Brambory jsou doslova nabité vitaminy skupiny B. Nejvíce se v nich ukrývá kyseliny listové, tudíž jsou ideální potravinou pro těhotné i ženy plánující těhotenství. Kyselina listová totiž napomáhá správnému vývoji a růstu buněk. Je důležitá i pro krvetvorbu. Díky vysokému obsahu této kyseliny by je měly jíst i osoby v rekonvalescenci. Z minerálních látek jsou brambory bohaté zejména na draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, sodík, chrom a další.

Samotné navíc neobsahují žádný tuk, ale zato spoustu sacharidů. Vláknina, která je v bramborách hojně zastoupena, podporuje správnou funkci trávicí soustavy a pomáhá vytvořit pocit plnosti. Brambory rovněž obsahují obrovské množství vitaminu C, tudíž pečují o správně fungující imunitní systém a bacilům nedovolí, aby nás přepraly. Při správné přípravě pomohou předejít podzimním virózám, nachlazením i chřipkovým vlnám. Díky obrovskému obsahu vitaminu C byly brambory dokonce využívány jako ochrana proti kurdějím.

Správná příprava

Jak je správně vařit? Brambory před vařením zbytečně nenamáčíme a neomýváme! Ideálně je vložíme přímo do vroucí vody a konzumujeme ihned po uvaření. Ovšem ještě lepší a pochopitelně k vitaminům šetrnější variantou je vaření v páře. Právě tehdy si uchovají nejen svoji lahodnou chuť, ale i většinu prospěšných látek. A mohou nám následně být prospěšné po zdravotní stránce.

Nezapomeňte je však osolit a lehce pokmínovat. Kmín eliminuje škodlivé účinky toxického solaninu, který se může v bramborách nacházet. Pokud vám kmín vyloženě vadí, vhodnou alternativou může být řasa wakame (k dostání ve zdravých výživách). Vhodné je i vaření v páře společně s bylinami. Respiračním onemocněním pomůže předejít vaření s tymiánem, rýmu zažene rozmarýn, bolavé dutiny vyléčí společně s petrželkou a kašel potlačí v kombinaci s pažitkou.

Vyzkoušejte bramborový obklad na bolavé průdušky

Pomůže nejen na záněty průdušek, zápal plic, bolest v krku, ale i záněty kloubů.

Nastrouhejte najemno dvě brambory a rozdrťte 1 list bílého zelí. Smíchejte a zakápněte několika kapkami čerstvé zázvorové šťávy. Směs přiložte na postižené místo a přikryjte několika vrstvami ručníků. Nechte působit 2 – 3 hodiny, pak vyměňte za směs čerstvou.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47