Toto obyčejné koření zlikviduje začínající nachlazení i bolesti břicha do několika minut

 Zdraví 
11. září 2018 08:16 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Majoránka je krásnou a voňavou léčivkou Depositphotos
Máme ji všichni doma. S chutí ji používáme do bramboráků, polévek nebo guláše. Majoránka patří mezi nejběžnější koření v české kuchyni. Přesto o ní málokdo ví, že je účinným přírodním lékem.

Poradí si nejen s kašlem a rýmou, umí zahnat i začínající angínu, bolesti břicha, křeče a nadýmání. Poradí si s vystresovaným tělem a zklidní pocuchané nervy. Podporuje trávení, chuť k jídlu a z těžkých jídel dělá snadno stravitelné.

V květináči i na zahradě

Ač je u nás známá teprve od 16. století, stačila doslova zlidovět. Není zahrádka, na které by se nepěstovala. Není parapet, na kterém by se netyčila v květináči. Je důležitou součástí české kuchyně. Ale i českých lidových léčitelů. Mimochodem, majoránku můžeme doma pěstovat bez obav celou zimu. Pokud jí dopřejeme dostatek sluníčka, bude se jí u nás dařit.

Vyzkoušejte zaručené recepty:

Pupínky, vyrážky, akné

Připravíme si silnější odvar z 1 lžíce majoránky a jedné lžičky sušeného slézu. Vložíme do šálku, zalijeme vodou a necháme 10 minut vyluhovat. Poté vychladíme. V odvaru namáčíme látku, kterou používáme jako obklad na postižená místa. Využíváme alespoň dvakrát denně.

Bolesti břicha, bolestivá menstruace

Uvaříme si čaj ze stejného dílu majoránky, yzopu a lipového květu. Pijeme jej dvakrát denně – ideálně ráno a večer. Popíjíme nárazově, pouze při problémech.

Opar a pásový opar

Připravíme si nálev z jedné lžičky majoránky a šalvěje. Vhodíme do vroucí vody a necháme deset minut povařit. Poté přecedíme, vychladíme a pijeme 3x denně před jídlem. Nálev je možno osladit troškou medu nebo javorového sirupu.

Koupel proti únavě

Přišli jste unavení z práce a bolí vás celé tělo? Naložte se do majoránkové vany. Napusťte si příjemně teplou vodu a do ní přilijte čaj ze sušené nebo čerstvé majoránky. Tři polévkové lžíce majoránky povařte čtvrt hodiny ve dvou litrech vody. Čaj pak přeceďte a přilijte do koupele.

Majoránkový olej

Do uzavíratelné sklenice napěchujte majoránku a zalijte kvalitním za studena lisovaným olejem (slunečnicový, mandlový či olivový). Vložte na parapet a nechte zde 14 dní macerovat. Pak olej přecedíme přes utěrku, nalijeme do tmavé sklenice, důkladně uzavřeme a uložíme do chladu a temna.

Majoránková mast

Jednu lžičku sušené natě povaříme minutu se lžící červeného vína. Přidáme lžíci bambuckého másla (může být i obyčejné máslo, sádlo, případně bílá vazelína) a přecedíme. Mastička je skvělým pomocníkem při rýmě.

Éterický olej z majoránky

Příjemná bylinná kořenitá vůně s dřevitým nádechem. Má antiseptické, protikřečové a hojivé vlastnosti. Pomáhá při špatném zažívání, dýchacích a nervových problémech. Léčí neurózy, deprese, škytavku, průjem, astma i chřipku. Uvolňuje, pomáhá relaxovat a zklidňuje srdeční činnost. Umí i lehce pročistit cévy. S tím vám ale pomůže také oves!

Majoránkové víno

30 g sušené majoránky vložíme na týden do litru kvalitního bílého vína. Poté přecedíme přes plátýnko. Užíváme každý večer jednu menší skleničku – pro uklidnění, při vysokém tlaku, při pocitech úzkosti, bolestech na prsou, špatném spánku i migréně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod