Bobkový list má úžasné léčivé účinky. Pomůže při cukrovce, chřipce i dalších nemocech

 Zdraví 
14. září 2018 08:59 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
S bobkovým listem po ruce se není třeba bát nemocí Shutterstock
Vavřín vznešený, známý jako bobkový list, je symbolem vítězství a slávy. Kromě toho, že jej hospodyňky používají v kuchyni při vaření, je také znám pro svou ohromnou léčivou schopnost. Pokud nedáte dopustit na přírodní léčiva, bobkový list by ve vaší zelené lékárně rozhodně neměl chybět.

Vavřín využívali už starověcí Římané a Řekové, kteří si z něj dělali koruny. Vavřínové věnce většinou zdobily hlavy výše postavených lidí – korunu z vavřínových listů nosili například králové, váleční hrdinové či olympionikové.

Hojně se také využívá v kuchyni, pokrmům totiž typická vůně listů dokáže dodat správné aroma. Kuchaři ho přidávají do polévek, omáček, dušených jídel a čerstvý bobkový list je nedílnou součástí i středomořské kuchyně, kde toto koření vyuužívají při přípravě skopového nebo jehněčího masa.

Léčivé účinky vavřínu

Pomocí bobkového listu lze ale léčit také celou řádku nemocí. Vavřínové listy jsou totiž bohatým zdrojem hořčin, silicí, alkaloidů. Plody zase obsahují triglyceridy linolové, palmitové a laurinové kyseliny. Seznam nemocí, na které bobkový list zabírá, je docela dlouhý:

  • podporuje trávení a metabolismus při cukrovce II. typu
  • pomáhá při revmatismu a dně
  • pomáhá při bolestech v kostech, kříži a bolestech sedacího nervu
  • zmírňuje kašel a nachlazení
  • tlumí bolesti hlavy
  • ulevuje od nejrůznějších otoků a artritických bolestí
  • snižuje plynatost
  • je účinný při ušních zánětech
  • zlepšuje sluch a tinnitus (nepříjemné zvonění v uších)
  • podporuje pocení, snižuje horečku a příznaky chřipky

Jak bobkový list užívat

Způsobů, jak vavřínové listy užívat k léčbě neduhů, je hned několik.

Vavřínový čaj

Pokud vás trápí revmatismus a dna, můžete vyzkoušet vavřínový čaj. Jednu lžičku nasekaných vavřínových listů přelijte 3 dl vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Pak přeceďte a vypijte. Tato procedura by měla trvat 3 týdny. Na revma funguje i kurkumová voda, o které jsme psali zde.

Vavřínový prášek

Při cukrovce vám zase zabere vavřínový prášek. Listy vavřínu jednoduše rozdrťte nebo rozmixujte. Hotový prášek vložte do skleněné sklenice a dobře uzavřete. Užívejte 2× denně na špičku kulatého nože a vše zapijte 3 dl vlažné vody.

Vavřínová inhalace

Pokud potřebujete uvolnit hleny, je nejlepší připravit si vavřínovou inhalaci. Čtyři lžíce vavřínových listů přelijte 0,5 l vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Pak si přes hlavu dejte ručník a po dobu pěti minut vdechujte léčivé výpary. Inhalujte 1x či 2x denně po dobu 3 dnů.

Ušní inhalace

Při ušním zánětu, špatném sluchu a tinnitu si dopřejte ušní vavřínovou inhalaci. Čtyři lžíce vavřínových listů zalijte 0,5 l vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Vavřínovou páru si zaveďte do ucha pomocí kornoutu připraveného z tužšího papíru. Vydržte to asi 15 minut 2× denně po dobu 3 dnů, při nedoslýchavosti a tinnitusu 1× denně po dobu 30 dnů.

Vavřínová koupel

Na bolavé klouby je ideální vavřínová koupel. Tři hrsti vavřínových listů přelijte 3 litry vroucí vody a vše nechte hodinu odpočívat. Pak přeceďte a vlijte do teplé vanové koupele. Vavřínovou lázeň si dopřávejte 2× týdně po dobu 15 minut.

Vavřínové mazání

Na bolavé klouby a svaly můžete použít také vavřínové masážní mazání. Rozdrťte 2 lžíce vavřínových listů a zalijte je 3 dl 60% lihu či ovocné pálenky. Dobře uzavřete a nechte 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíte zapomenout denně protřepávat. Po dvou týdnech přeceďte a hotové mazání aplikujte na bolavé klouby, revmatismus, dnu či namožené svaly.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47