Předejděte křečovým žilám, dokud je čas. Kdy a komu nejvíce hrozí?

 Zdraví 
12. září 2018 11:28 / Monika Thomsonová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Varixy patří mezi velmi nepříjemná onemocnění žilního systému Depositphotos
Asi uznáte, křečové žíly nejsou žádnou ozdobou a na kráse vašim nohám rozhodně nepřidávají. Kromě toho, že je nepěkně hyzdí, mohou, svědit, bolet a přinášejí i další zdravotní komplikace. Jak se tomuto onemocnění vyhnout, dokud je čas? Máme pro vás několik tipů.

Křečové žíly jsou časté u starších žen i mužů, avšak ničím výjimečným už dnes nejsou ani u mladší generace. Jak je to možné? Je to celé jen o genetice a o našem životním stylu. Jak předejít křečovým žilám, dokud je čas?

Co stojí za vznikem křečových žil?

Tomu, aby se krev vracela zpět do spodní části nohou, brání chlopně v žilách. Jakmile jsou z jakýchkoliv důvodů poškozené, nastává takzvaný zpětný tlak. Žíly na nohách se začnou vydouvat a ztrácet svou pevnost. Největší roli hraje genetika, nicméně se stoupajícím věkem narůstá i riziko vzniku onemocnění žil, odkud je už jen krůček k samotným křečovým žilám. Když už jmenujeme hlavní viníky, nesmíme zapomenout ani na špatnou životosprávu a nedostatek pohybu.

Těhotné ženy jsou rizikovou skupinou

Vznik křečových žil se běžně spojuje s těhotenstvím, užíváním antikoncepce, hormonální léčbou, nadváhou a menopauzou. V případě těhotenství se zvětšuje zmíněný zpětný tlak v žilách v důsledku zvětšující se dělohy. Mohou však za to v nemalé míře i těhotenské hormony.

Jak se začínající křečové žíly projevují?

  • Křečové žíly bývají doprovázeny pocitem těžkých nohou a otoky nohou, především kotníků, a to hlavně během letních měsíců a při dlouhém cestování.
  • Průvodním znakem křečových žil je i častý pocit horka, střídající se s pocitem chladu.
  • Projevují se také nepříjemnými křečemi v nohách, především v noci.

Fakta o křečových žilách, které je třeba znát

  • Pokud vypijete alespoň půl litru mrkvové šťávy denně, uděláte tím významný krok proti vzniku tohoto onemocnění.
  • V těch částech světa, kde lidé více stojí, než sedí, křečové žíly neznají.
  • Trpí jimi až neuvěřitelných 80% Čechů, z toho větší procento tvoří ženy.

Prevence vzniku křečových žil

Důležitý je pohyb

Ať už si zvolíte jakýkoliv druh sportu nebo pohybové aktivity, právě pohyb je skvělou prevencí vzniku křečových žil. Ideální je však v tomto případě turistika, zimní běžkování, cyklistika, tanec, rychlá chůze, plavání a běh. Naopak, vyhněte se posilování a činkám, ale dokonce i tenisu. Denně si vykládejte nohy do vyšší polohy, pokud je to možné, i v práci a určitě doma při odpočinku, ideálně na úroveň srdce. Přírodní lék na křečové žíly, který by vás nikdy nenapadl. Více jsme psali zde.

Dejte sbohem cigaretám

Pokud kouříte, pokuste se tento zlozvyk omezit nebo nejlépe úplně přestat kouřit. Právě kouření vede k oslabeným a zúženým cévám.

Pozor na hmotnost

Obezita je jedním z rizikových faktorů vzniku žilního onemocnění, cíleně udělejte vše pro to, abyste se zbavili nadbytečných kil. Vyhněte se i příliš těsnému oblečení. Váš jídelníček by měl obsahovat co nejvíce vitamínů C a E, vlákniny a zinku. Skvělým bojovníkem proti vzniku křečových žil je i cibule a česnek. Jezte hodně zeleniny a ovoce, celozrnné výrobky, luštěniny a ořechy. Každý druh ořechů má jiné složení, vliv na zdraví i obsah tuků. Více jsme se tématu věnovali v jiném článku.

Správná obuv

Vhodné jsou také podpatky na obuvi s výškou přibližně 3,5 cm, naopak nevhodné jsou vysoké podpatky a stejně tak i žádné podpatky.

Další tipy

  • Neseďte dlouhou dobu, občas se postavte a protáhněte nohy.
  • Užívejte přípravky s extrakty z plodů jírovce – kaštanů. Ty jsou vhodné pro krátkodobou léčbu žilní nedostatečnosti. Upravují totiž propustnost žilní stěny, a tím zabraňují otokům.
  • Dopřávejte si masáž nohou a jednou za čas si sprchujte lýtka střídavě teplou a studenou vodou.
  • Zapomeňte na vysedávání v horké koupeli. V ní by vám cévy ještě více naběhly.

Křečové žíly neboli varixy patří mezi častá onemocnění žilního systému. Je lepší jim předcházet. Pokud už se ale objeví, neměli byste to nechat být jen tak. Kromě estetického hlediska vás mohou v pokročilém stadiu velmi omezovat a stát se příčinou dalších závažných onemocnění. Třeba chronické žilní nedostatečnosti, trombózy či onemocnění lymfatického systému.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008