Zívání: Je projevem nevědomých sexuálních tužeb?

 Zdraví 
14. září 2018 14:18 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zívejte, je to zdravé Shutterstock
Zívají nejenom lidé, ale i zvířata. Podle vědců může jít o projev sociologie a má mnoho vysvětlení. O tom, že je zívání nakažlivé, není pochyb. Ale věděli jste o tom, že je především prospěšné pro vaše zdraví?

Pravdou je, že mezi zívající osobou a tím, kdo ji „nakazil“, existuje určitý vztah. Dokonce staří Indiáni věřili, že zívání je projevem nevědomých sexuálních tužeb. Údajně lidé trpící autismem nezívají, protože nejsou schopni empatie. Nicméně prokázáno je, že zívání se pozitivně podepisuje na našem zdraví. Jak je to možné?

Ochlazení mozku

Podle výzkumu jedné univerzity důkladné zívnutí reguluje teplotu mozku. Široké otevření úst uvolní hltan a proud čerstvého chladnějšího vzduchu tak zabrání nadměrnému stoupání teploty do mozku. Vědci dokonce zjistili, že v zimě lidé zívají častěji. Podle jedné teorie je v zimě podstatně větší rozdíl mezi tělesnou teplotou a venkovní teplotou než v letních měsících. Tělo je tak nuceno vytvářet větší tělesnou teplotu, která zahřívá i mozek. Příliš vysoká teplota mozku nás pak nutí k zívání, které mozek zase ochlazuje.

Vyšší průtok krve

Pravdou však je, že během zívnutí se otevřou nejenom ústa, ale během asi šesti vteřin, co v průměru trvá zívání, se stáhne a uvolní svalstvo od hlavy až po prsty na nohou. A díky tomu často lidem vyhrknou osvěžující slzy, které pomohou unaveným a suchým očím. Říká se, že během té chvilky se z těla vyplaví škodlivé toxiny a rovněž se i zvýší průtok krve, a to dokonce až o 30 %.

Vyplavuje hormon štěstí

Během zívnutí mozek v tu chvíli vyprodukuje hormon štěstí, serotonin. Je prokázáno, že lidé, kteří užívají antidepresiva, zívají mnohem častěji, protože se jim léky uměle zvyšuje dávka serotoninu. Hormon štěstí si můžete navýšit i dalšími prostředky, o kterých jsme psali zde.

Může být i škodlivé

Nicméně, přestože je zívání poměrně zdravé, pokud zíváte opravdu hodně, a navíc míváte některé další potíže, třeba mdloby, měli byste informovat svého lékaře. A jak zívání zastavit? Měli byste kyslík vdechnout nosem a vydechnout ústy. Tím, že se takhle zhluboka nadechnete, můžete poslat více vzduchu přímo do membrány. Pomáhá také konzumace chladného nápoje nebo potravin z ledničky. Ale ne sladkého. Cukr totiž naopak zívání podporuje.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum