Znáte tahini? Poradíme, jak a do čeho tento elixír zdraví používat

 Zdraví 
16. září 2018 07:42 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Tahini neupoutá svým vzhledem, ale svými účinky vás dostane Depositphotos
Tahini, někdy též tahina či tachina, je sezamová pasta. V našich zeměpisných šířkách není příliš známá, ale to je škoda. Máme zajímavé informace o tomto elixíru zdraví.

Název má různé varianty přepisu. Obvykle se v Evropě píše spíše s písmenem „h“, ale podle zemí, kde je doma, se hodí spíš výslovnost s „ch“. Doma je v Indii, Africe, Izraeli, na Středním Východě a v Asii všeobecně. Připravuje se ze sezamu oloupaného nebo i ze sezamových semínek se slupkou. V asijských legendách je tahini označováno jako symbol nesmrtelnosti.

Tahini v jídle

U nás je patrně nejznámější kombinace tahini s cizrnou, což je spolu s příslušným kořením pomazánka hummus. Dalším poměrně často konzumovaným jídlem u nás je chalva. Tam je ale léčivá schopnost tahini snížena obrovským množstvím cukru. Ze sezamové pasty se připravují i různé další sladkosti i omáčky k jídlům. Tak se můžeme s tahini setkat třeba ve falafelu.

Co obsahuje

Jsou to především různé vitaminy řady B a vitamin E a A. Pasta je rovněž bohatá na minerální látky. Najdeme v ní fosfor, draslík, zinek, hořčík, železo i lecitin. Patří ke skvělým zdrojům vápníku. Má také mnoho bílkovin. Význam vitaminu B je dobře pospán v článku o významu droždí, který si můžete přečíst zde.

Léčebné účinky

Z hlediska léčebných účinků jsou výhodnější semínka neloupaná. Ale i s běžněji prodávanou tahini pastou z loupaného sezamu dokážete pravé zázraky. Díky obsahu minerálů a vitaminů se dá sezamová pasta použít jako prevence či léčba osteoporózy, chudokrevnosti, pro lidi, kteří trpí depresemi či lidi těžce duševně pracující. Sezam má posilující účinky pro srdce a cévy. Měl by být doplňkem stravy žen v menopauze a také u těch, které mají příliš silnou menstruaci. Je též vhodnou potravinou pro osoby se sklonem k infarktu a mrtvici. Má mírně projímavý účinek. Sezam v nejrůznějších formách se hodí při potížích s nehty, vlasy či s kožními potížemi. Tahini vám také pomůže od suchého kašle. Sezam zvyšuje imunitu.

Mezi nejdůležitější účinky však patří schopnost čistit játra a posilovat funkci ledvin. Také je tahini vhodnou potravinou při hubnutí – pochopitelně ne v kombinaci s obrovskými dávkami cukru, jako je tomu v chalvě či dalších sladkostech, které se také z tahini připravují.

Tahini nejen pro vegany

Tahini je velmi výhodnou potravinou i pro vegany a vegetariány. Ale ocení ji všichni, kdo potřebují velký přísun kvalitních minerálů a vitaminů. Sezamová pasta byla používána i jako posilující výživa pro turecké piloty a postaví na nohy i mnoho lidí, kteří jsou po nemoci a potřebují nabrat sílu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod