Vypěstujte si doma malý zázrak, který vás nikdy nezklame

 Ostatní 
14. října 2019 13:07 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Budete překvapeni, co všechno meduňka umí Shutterstock
Meduňka by měla mít ve vaší v domácnosti čestné místo. Ptáte se proč? Příjemně voní, příznivě působí na lidskou psychiku a je velkým pomocníkem při nespavosti. Pojďme si připomenout, co všechno tato bylinka umí.

Ve skutečnosti je její využití mnohem širší. Podporuje imunitu, působí proti nespavosti, uvolňuje hleny a dokáže toho ještě mnohem víc.

Zázrak v květináči

Meduňka lékařská je trvalá léčivá bylina charakteristická svou citrónovou vůní. Dorůstá až do výšky 90 cm a zařadit ji můžeme i mezi okrasné rostliny. Meduňka totiž krásně kvete, ale z kvítků větší užitek mít nebudete. Léčivou částí rostliny jsou právě její listy. Obsahují množství účinných látek, například flavonoidy s antioxidačními účinky chránící buňky před působením volných radikálů. Rostlina obsahuje i kyselinu rozmarýnovou či vitamíny B a C.

Jak nám meduňka pomáhá? 

  • Meduňka má antibakteriální i antiseptické účinky a především dokáže účinně uklidňovat.
  • Je vhodná k léčbě nespavosti, utlumení nervozity, při nervovém napětí i stavech úzkosti.
  • Má pozitivní vliv na mysl, psychiku a celý organismus.
  • Pomáhá i při migrénách, léčbě kožních problémů a oparů.
  • Meduňka je vhodná při menstruačních bolestech a klimakterických potížích.
  • Dobré je vyzkoušet ji i při nachlazení, neboť pomáhá uvolnit hleny.

Vhodná i pro vnější použití

Meduňka je určena i pro vnější použití. Pár čerstvých lístků rostlinky přiložte na místa po štípnutí hmyzem. Zmírní otoky i nepříjemné svědění. Obklady se doporučují používat při revmatismu či zánětech nervů. Pokud potřebujete relaxovat, dopřejte si relaxační koupel s odvarem z meduňky.

Pěstování není náročné

Pěstování meduňky není nijak náročné. Po zasazení v podstatě jen čekáte, dokud vám bylinka nevyroste. Jediné, co musíte vědět je, že její kořínky potřebují alespoň 20 až 30 cm prostoru, proto při sázení zvolte větší květináč. Rozmnožování není komplikované. Oddělené trsy alespoň dvouletých meduněk znovu zasaďte do vhodné půdy. Pěstovat ji takto můžete například na balkoně.

Listy se sbírají na počátku kvetení, nejlépe za slunečného a suchého počasí, jinak mohou ztratit nejen svou krásnou citrónovou vůni, ale také mnoho účinných látek. Sběr je možný i několikrát ročně. Meduňku sušte pozvolna v mírně větraném prostředí. Průvodce bylinkami: Která se hodí k jakým pokrmům?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47