Má vaše dítě horečku? Nepanikařte, je několik způsobů, jak si s ní lze poradit

 Zdraví 
14. října 2019 10:05 / Jana Jančová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud má vaše dítě horečku, nemusíte hned panikařit Shutterstock
Horečka dítěte dokáže jeho rodiče pořádně potrápit. Když miminko doslova hoří, propadají mnozí panice. Přesto se nemusí hned znepokojovat. Vysoká teplota u dítěte může mít hned několik příčin a dá se snížit několika způsoby.

Boj organismu s infekcí nebo s nemocí. Obecně platí, že zvýšená teplota většinou není nebezpečná, ba naopak, jedná se o přirozenou obrannou reakci organismu, která pomáhá tělu bojovat s viry a bakteriemi. Zabraňuje v těle množení choroboplodných zárodků a zároveň podporuje prokrvení orgánů a tkání a tím umožňuje přenášet obranné buňky k zánětlivému ložisku. Tak se projevuje vysoká teplota u vašeho dítěte.

Pokud se horečka zhorší a vaše dítě začne "hořet", je hned několik způsobů, jak si s tím v prvním okamžiku lze poradit. Pamatujte však, že pokud tato horečka trvá několik dní, je třeba se okamžitě obrátit na pediatra! Navštivte okamžitě lékaře i tehdy, pokud je vaše dítě mladší než tři měsíce a má horečku. Vždy zavolejte lékaře pro dítě, které má 3 až 5 měsíců, pokud teplota dítěte dosahuje 38 stupňů Celsia a více. Máme však i několik babských rad, jak lze snížit horečku.

Strouhaný brambor i brandy s vodou

Důkladně umytý a nastrouhaný brambor dejte do ponožek vašeho dítěte. Brambor mu pomůže snížit horečku a vaše dítě se bude cítit mnohem lépe. Stejný účinek bude mít i roztok brandy s vodou. V malé sklenici zřeďte v poměru 1 : 1 brandy s vodou. Do směsi namočte gázu a pořádně ji vyždímejte. Gázu vložte také do ponožek vašeho dítěte.

Studený obklad na čelo

Užitečným a účinným způsobem, jak lze snížit horečku dítěte, je studený obklad nebo houbička na čele vašeho dítěte, zatímco spí nebo odpočívá.

Vlažná koupel, zábaly a zchlazování

Ke sražení teploty vašeho děťátka pomůže i vlažná koupel. Jde o užitečnou proceduru, protože odpařování vody z kůže ochladí tělo a srazí teplotu.

Výborné jsou také zábaly nebo zchlazování miminka pomocí omývání

Nejdříve namočte ručník do vlažné vody, vyždímejte jej a pak do něj dítě pohodlně zabalte. Ručník dáváte pouze na oblast bříška a hrudníku. Zábal nechejte dítěti kolem 10 minut. Po něm změřte dítěti za půl hodiny po skončení zábalu teplotu. Pokud neklesá, tak podle potřeby během dne opakujete. Další z možností, jak lze teplotu dítěte snížit, je omývání miminka. Ve vaničce jej omývejte žínkou v oblasti trupu, rukou a nohou. Když mu je zima, tak ho samozřejmě vytáhněte. Omývání by mělo trvat deset a více minut, teplota vody by se měla pohybovat okolo 29 stupňů Celsia.

Dostatek klidu a tekutin

Vaše dítě by mělo v tomto případě přijmout ne teplá a horká jídla a nápoje, ale spíše chladná, pro upravení jeho vnitřní teploty. (Čtěte také: Zázrak z domácí lékárny, který vás postaví na nohy během několika dnů).

Udržujte vaše dítě na chladném místě

Nenechávejte vaše dítě v místě, kde je horko nebo kde na něj bude svítit slunce. Naopak, pokud má teplotu, vyberte mu místo ve stínu a chladu.

Zbavte děti zbytečných vrstev oblečení

Aby mohlo vaše dítě přijít o vnitřní tělesné teplo, zbavte jej všech přebytečných kusů oblečení. Pokud se vaše dítě třese dejte mu pouze lehkou deku a ta jej zahřeje.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod