Mít rovná záda je dobré nejen ze zdravotního hlediska. Podpoří to i vaše sebevědomí

 Krása 
20. února 2019 10:02 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rovná záda prospívají zdraví i vzhledu Depositphotos
Správné držení těla je důležité hned z několika důvodů. Především jde o zdraví, protože rovná záda mají vliv na správné fungování tělesných orgánů. Ale podle odborníků rovná záda dodávají člověku také sebevědomí. O tom, že narovnaný člověk vypadá i lépe než ten shrbený, ani nemluvě.

Vadné držení těla způsobuje lidem mnoho problémů. Může například za špatné dýchání nebo nepříjemné bolesti páteře. Navíc rovná záda také upozorňují na náš charakter. I proto vznikla celá řada úsloví vážích se právě k páteři (například Zachoval si rovnou páteř., Před nikým se nehrbil., Nebyl zvyklý ohýbat hřbet...). Shrbená osoba se svěšenými rameny a pohledem upřeným do země vyvolává v okolí dojem, že jde o zranitelného, ušlápnutého člověka s nízkým sebevědomím. Naopak rovná záda vyjadřují postoj vítěze a člověk na ostatní působí vyrovnaným a sebevědomým dojmem.

Z výzkumů vyplývá, že lidé se správným držením těla mají ve společnosti o poznání větší úspěch a uznání, nejen na poli pracovním, ale i v osobním životě. Kdo chodí rovně, drží hlavu vzhůru a nehrbí se, působí jako král a jako král se může cítit. I proto je dobré pro rovná záda něco udělat. Představíme vám pár účinných cviků. Rovná a pevná záda jsou totiž klíčem k úspěchu!

Svůdná kobra

Lehněte si na břicho a ruce držte přikrčené u těla. Pomalu se na rukou zvedejte s plynulým výdechem tak, aby se horní polovina těla propnula. Bradu přitom směřujte dopředu a cvik provádějte pomalu a s citem. Kobra je cvik z jógy a zajistí vám nejen protažení zad, ale také uvolnění svalů břicha.

Rotace

Tento cvik vychází z polohy na zádech. Ruce rozpažte, otočte dlaněmi k podložce a kolena pokrčte. S výdechem pokládejte nohy na jednu stranu a na druhou otočte vždy hlavu.

Plank nebo prkno

Prkno je cvik, který vypadá naprosto jednoduše jen do té doby, než ho vyzkoušíte. Zapojuje se při něm velké množství svalů, včetně těch zádových a je zaměřený na střed těla. Vyházejte z pozice podobné pro klasické kliky, jen se opřete o lokty, které máte v úrovni ramen. Zpevněte celé tělo a dívejte se přitom do země, aby se nenamáhala krční páteř. Bez prohýbání vydržte v této pozici tak dlouho, jak zvládnete, pro začátek stačí 10 vteřin,

Zvedání

Položte se na břicho a ruce i nohy natáhněte do dálky. Ve stejný okamžik zpevněte zadek a záda tak, aby bylo možné nohy i ruce současně zvednout. Zvedněte je do výšky asi 20 cm, napočítejte do tří a vraťte se zpět do původní polohy.

Plavání

Cvičení, které není tolik namáhavé, je plavání. Ideálním stylem pro rovná záda je znak a také prsa. U obojího je důležité znát správnou techniku, aby nedocházelo k přepínání krční páteře. O tom, jak se zbavit bolestí zad, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47