Jste těhotná? Pak určitě nezapomínejte na tyto vitaminy a minerály

 Zdraví 
18. února 2019 19:10 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dopřejte sobě i miminku vše, co je třeba Shutterstock
Těhotenství bývá často označováno za nejkrásnější období v životě ženy. Ne každá z nás by se pod toto vyjádření podepsala, ale každá určitě dělala maximum pro to, aby to tak bylo.

A pokud právě v očekávání jste, myslete na to, že jednou z nejdůležitějších věcí pro jeho hladký průběh je dostatečný příjem vitaminů a minerálů.

S těmito vitaminy to půjde líp

Dostatečný příjem těchto látek zajišťuje nejen správný vývoj nenarozeného miminka, ale také v mnoha směrech snazší cestu ženy jiným stavem. Do svého denního příjmu byste proto měly zařadit  vitaminy C, B6, B9, B12, E a D, a naopak byste se měly vyvarovat vysokého příjmu vitaminu A.

Ano, ale s mírou

Vitamin A je sice důležitý pro správný růst nenarozeného miminka, stejně jako pro správnou funkci placenty a vývoj zraku, ovšem jeho nadbytek může nenarozený plod poškodit. Proto takzvaný Beta karoten užívejte v rozumné a omezené míře nejlépe po poradě s vaším lékařem.

Rozumně byste měly nakládat také s vitaminem C. Zatímco za normálního stavu člověk jeho nadbytek vyloučí močí, v těhotenství tomu tak není. Přebývající vitamin se dostává přes placentu do těla plodu, které může po porodu jevit abstinenční příznaky kvůli jeho nedostatku.

Určitě na něj nezapomínejte

V žádném případě jej však ze svého jídelníčku nevyřazujte úplně. V rozumné míře se podílí na procesu krvetvorby, tkání, kostí a zubů. Také je důležitý pro to, aby se do těla vstřebával dosatek železa. Maminku samozřejmě chrání před nachlazením a pomáhá posilovat už tak oslabenou imunitu.

Zázraky ze skupiny B

Jasnou zelenou mají naopak v těhotenství vitaminy skupiny B. Ať už jde o takzvaný thiamin, riboflavin, pyridoxin či kyselinu pantoteovou a listovou, nic z toho nesmí vašemu tělu chybět. Společně se podílejí na správném metabolismu cukrů, tuků a bílkovin. A kyselina listová je známá tím, že pomáhá v prevenci proti vrozeným vývojovým vadám.

Pokud se navíc užívá již před otěhotněním, pomáhá snížit také riziko případného potratu, stejně jako snižuje riziko zvýšeného krvácení. A následně během kojení zase pomáhá při tvorbě mateřského mléka.

Sluneční paprsky vítány

Určitě se také nestraňte sluníčka, protože jeho paprsky tělu dodávají vitamin D. Ač se to nemusí zdát reálné, skutečně nenarozenému miminku pomůže s vývojem kostry a s tím souvisejícím vstřebáváním vápníku. A nezapomeňte ani na vitaminy E a F, které vám pomohou jako prevence předpoporodních komplikací.

Nechte si od lékaře také poradit, jaké minerály vašemu tělu dodávat. Určitě mu ale nesmí chybět železo, hořčík, jód nebo vápník. Pokud navíc trpíte na bolesti hlavy, prvně jmenované neopomínejte zařadit do svého jídelníčku formou jídla nebo vitaminových doplňků pro nastávající maminky.

Jaké jídlo bude fajn

Chcete-li volit přírodní cestu, dopřávejte si denně pořádnou porci zeleniny a ovoce, ideálně okolo půl kilogramu. Skvělá jsou například jablka, která svým složením dodají tělu řadu vitaminů i minerálů, jak jsme psali například zde.

Kyselinu listovou tělu dodáte díky špenátu, kořenové zelenině nebo třeba ořechům. Nezapomínejte ani na ryby, které jsou kromě jódu zdrojem kvalitních tuků a bílkovin. Raději se ale vyhněte třeba makrelám, které v sobě mají velké množství rtuti. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod