Jak poznáte, že vaše krémy nejsou pro vaši pleť to pravé

 Krása 
18. ledna 2022 15:33 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nesprávná volba krémů může pleti naopak uškodit Pixabay
Reklama na nás útočí ze všech stran a u kosmetiky to platí dvojnásob. Všechny nové krémy či séra jsou skvělé, zcela určitě zbaví vaši pleť vrásek, pleť bude pevná a jasná. Kromě toho, že díky krémům rozhodně neomládnete, je opravdu těžké vybrat si takový, který skutečně vyhovuje vaší pleti.

Jedním ze způsobů, jak zjistit, zda náhodou nemáte alergii na nějaký kosmetický produkt a svoji pleť tak jen dál nepoškozujete, je udělat si domácí test. Stačí si na 24 hodin nanést trochu produktu na vnitřní předloktí a sledovat, zda se nevyvine reakce. Pokud pokožka například zrudne, pravděpodobně skutečně tento krém není pro vás. Ale jsou tu i další znamení, díky kterým poznáte, že krém, který používáte již dlouho, nebo jste si koupily před týdnem, není pro vaši pleť vhodný.

Štípání a vyrážka

Štípání po aplikaci jakéhokoliv produktu, je důsledkem odstranění kyselého pláště pokožky, což může být způsobeno použitím příliš velkého množství produktů najednou nebo naopak jednoho produktu, na který máte alergickou reakci. Navíc naše pokožka je s přibývajícím věkem citlivější, takže některé produkty, dokonce i ty, které používáme po desetiletí, mohou být po aplikaci dráždivé. Pokud vás tedy pleť štípe, budete muset hledat novou péči o svoji pleť.

To samé platí pro vyrážku. Některé make-upy a přípravky pro péči o pleť obsahují alergenní neaktivní složky (přispívají ke struktuře a vůni), které mohou vyvolat vyrážky, zejména ekzémy nebo otoky kolem očí. I v tomto případě se alergie může vyvinout v průběhu času, nicméně to znamená hledat nové produkty, které nebudou vaši pleť dráždit.

Suchost a odlupování

Pokud pociťujete suchost, odlupování pleti nebo obecně hrubou strukturu, pak byla narušena bariéra vaší pokožky. Pokud je produkt pro pokožku příliš drsný, nadměrně používán nebo používán s jinými produkty, které způsobují podráždění pokožky, zdravé lipidy důležité pro zachování integrity kožní bariéry se ztrácejí, což zvyšuje ztrátu vody. To zase vytváří dehydratovanou bariéru, která vede k odlupování pleti a její suchosti. Pozor dejte zejména na retinol a jeho deriváty. Nanášejte jej na hydratační krém a maximálně třikrát týdně.

Mastná pleť

Vzhledem k tomu, že kůže má přirozenou vrstvu mazu, když ji nesprávné produkty odstraní, nastává mechanismus zpětné vazby. Spouští olejové žlázy, aby zvýšily produkci ve snaze kompenzovat suchost. Pokud je vaše pokožka mastnější než obvykle, může to vyvolat nově vzniklé akné a může také vyvolat stav, kdy je pokožka současně dehydratovaná a mastná.

Pokud máte některý z výše uvedených produktů, přestaňte používat svoje krémy. Poté používejte jemné hypoalergenní produkty, dokud se vaše pokožka nevrátí do normálu. Až bude vaše pleť zase v pořádku, začněte o ni pečovat novými produkty, které jí budou více vyhovovat.

Zdroj: Martha Stewart, Salon Privé Mag.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47