Malé dítě by mělo první jídlo jíst samo a rukama. Proč je to tak důležité?

 Děti 
12. září 2018 10:31 / Šárka Sokolská
  2
📷
6 fotografií v galerii
Pokud bere vaše dítě jídlo do rukou, nechejte ho Shutterstock
Řada odborníků se shoduje na tom, že malé dítě by první jídlo mělo jíst samo a rukama. Chce se vaše dítě krmit samo? Nebraňte mu. U dítěte se postupně vyvíjí jemná motorika, a tak získává nad svými prsty lepší kontrolu. Než se dítě naučí používat příbor, jí rukama a testuje tak konzistenci jídla, uvědomuje si, co strká do úst, a rozvíjí tím svoje motorické schopnosti.

Prvních pět až šest měsíců je dítě krmeno jenom mléčnou stravou, ať už formou kojení nebo umělými mléky. Od půl roku ale nastává v jeho životě první velká změna, kdy přechází na pevnou stravu. Už v tomto období je dobré, aby dostávalo potraviny, které jsou v polotuhém stavu tak, aby si je samo mohlo vzít do rukou a dát do pusy.

Cvičení motoriky

Tím, že dítě začne používat už vyklubané zuby, napomáhá svému trávení. Kousáním a přežvykováním se začne tvořit více slin, které jídlo zvlhčí. A když jí dítě rukama, dělá tak dobře i svým dásním, navíc si procvičuje motorické dovednosti.

Přiměřené kousky

Pokud se rozhodnete, že v dítěti budete pěstovat tzv. finger food, musíte mu předkládat potraviny přiměřené velikosti, které se mu vejdou jak do ruky, tak i do pusy. Toto jídlo by také nemělo obsahovat pecky nebo jadérka, které by dítě mohlo snadno vdechnout.

Zeleninu na hranolky

Zeleninu krájejte na přiměřeně velké hranolky nebo kolečka či růžičky. Je dobré, pokud ji předtím uvaříte jenom v páře, aby zůstala stále pevná, ale přitom nebyla příliš tvrdá. Takto můžete upravit například mrkev, cuketu, pastinák, dýni, brambory nebo brokolici a květák. 

Je libo ovoce?

U ovocných příkrmů se obvykle začíná s banánem, jablky a hruškami. Zkuste mu banán nakrájet na kousky, které si bude schopné vzít samo do rukou. Nabídnout mu můžete i broskve nebo meruňky bez slupky, také maliny. Jablka nebo hrušky nejprve raději připravte v páře a pak je nakrájejte. Navíc kyselejší jablka díky této úpravě úžasně zesládnou.

Klidně i špagety

Většina maminek nedává dětem špagety. Proč? Aby se neumazaly. Ale přitom se špagetami je tak velká zábava. Špagety jim také pomohou rozhýbat jazyk, což je ideální pro tvorbu řeči. Takže dítěti jenom nachystejte větší bryndáček a nechejte jej, ať se zabaví.

Nebojte se sýrů

V pozdějším věku můžete dítěti dát ochutnat i kousek sýra, a to nejenom měkkého, ale i tvrdého. Při jeho výběru si však hlídejte obsah soli. Dejte přednost například kvalitní mozzarelle. Je bez soli, navíc tak akorát měkká na to, aby ji dítě mohlo vzít samo do rukou a ochutnat.

Zábava s kuřecím stehnem

Nechejte dítě jíst rukama i maso. Začněte s měkkými druhy, jako jsou kuřecí, krůtí nebo králičí maso. Vše nakrájené na kousky, ovšem bez kůže, kterou by se dítě mohlo udusit. A až se váš prcek naučí kousat, dejte mu do ruky rovnou celé stehýnko. Uvidíte, jak ho bude bavit jej okusovat. I v tomto případě určitě odstraňte kůži, aby se dítě nezačalo dusit.

Alergie nebo intolerance

Čím dál tím častěji slyšíte, že to či ono dítě nemůže lepek, sóju nebo laktózu? Správným a včasným zařazením rizikových potravin můžete vaše dítě ochránit. O tom, jak alergie poznat a kdy začít s konkrétními jídly, se dočtete více zde

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve