Znáte zázrak jménem manukový med? Poradí si s akné, lupénkou i žaludečními vředy

 Zdraví 
10. září 2018 13:01 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Manuka znamená maursky "cítím se dobře" Shutterstock
Je to úžasný likvidátor bakterií a plísní, má také skvělé regenerační a hojivé účinky. Ptáte se, o čem je řeč? Jde o zázrak jménem manukový med. Seznamte se s ním.

Manuka med se získává z kvetoucích stejnojmenných stromů, které rostou pouze na Novém Zélandu. I jeho původní obyvatelé Maurové už znali úžasné regenerační a hojivé vlastností manuky. V maurském překladu znamená manuka “cítím se dobře”. A přesně takové účinky má med i na lidský organismus. Má mimořádně antibakteriální vlastnosti, které působí vysoce preventivně proti různým onemocněním.

Obsahuje peroxid vodíku

Med z manuky obsahuje celou řadu prospěšných látek, například železo, zinek, vitamin B, enzymy a jiné složky. Kromě toho má vysoký obsah peroxidu vodíku a také účinné látky na bázi methylglyoxalu. Obě tyto složky společně fungují jako „čistič“ ran a urychlovač hojení. Med z manukových stromů umí dokonce potlačit přes 60 různých patogenních bakterií, plísní, hub a kvasinek.

Vhodný při nočním kašli

Manukový med výborně působí proti zánětům v krku i dásní. Zatímco bojuje proti infekci, tlumí zánět, čímž zmírňuje bolesti v krku. Má skvělé výsledky u dětí, které trápí noční kašel. Bylo vědecky prokázáno, že dětem, kterým byl podán, se výrazně ulevilo a mnohem lépe spali.  

Pohladí střeva

Lidé, které trápí různé trávicí procesy, jako je třeba průjem či dyspepsie, by měli vyzkoušet manukový med. Díky tomu, že obalí trávicí ústrojí zevnitř, se zlepší trávení a peristaltika. Zároveň chrání střeva proti různým škodlivým jevům, jako například reflux. Je rovněž dokázáno, že je med účinný proti bakterii, která způsobuje žaludeční vředy.

Bojuje proti akné i lupénce

Další výjimečnou vlastností medu je jeho schopnost udržovat v pokožce vlhkost,. Zjemňuje ji a zvláčňuje, zároveň napomáhá jejímu hojení s minimálním rizikem výskytu jizev. Je skvělý pomocník při popáleninách, odřeninách, štípnutí hmyzem, vyrážkách různého původu včetně akné, napomáhá hojení aftů. S těmi si umí poradit i další přírodní prostředky, o kterých jsme psali zde. Tento med vytváří ochrannou vrstvu při hojení pokožky a napomáhá lepšímu hojení tkání. Používat jej mohou i lidé s lupénkou. 

Lžička medu po ránu

Někteří výrobci začali tento přírodní zázrak přidávat do různých druhů kosmetických přípravků. Ale koupit si můžete také samotný med. Abyste poznali jeho zdravotní účinky, stačí jednou denně dát si čajovou lžíci medu s kouskem chleba. Aby nebyly sníženy účinky medu, doporučuje se před a po jeho požití půl hodiny nepít a nejíst.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47