Rozmarýn je oblíbená léčivá bylinka, která se používá i jako koření. Jsou ale lidé, kterým může ublížit

 Zdraví 
11. října 2020 10:32 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Léčivý rozmarýn můžete pěstovat i když nemáte zahrádku Depositphotos
Skutečnost, že různé bylinky používané jako koření mohou být také velmi prospěšné našemu zdraví, je dostatečně známá. Někdy ale mohou bylinky i ublížit. Jak je tomu s rozmarýnem, se dozvíte v dalším textu.

Rozmarýn je v kuchyni i pro účely léčení používaný už dlouho. Pochází ze středomořské oblasti, ale daří se mu dobře i u nás. A když je velká zima, můžete ho vzít dovnitř, aby nezmrzl. Odvděčí se výbornou chutí a mocným zdravotním účinkem.

Rozmarýn k léčbě

Tato bylinka, která dodává chuť mnoha pokrmům a je základní součástí provensálského koření, má relativně široké spektrum použití. Jako jedna z mála bylin umí zvýšit krevní tlak. Kdo tedy nechce v takové situaci sahat po kávě či dokonce alkoholu, měl by použít právě rozmarýn. Vedle toho vás rozmarýn zbaví nervového napětí. Máte před zkouškou či nějakou náročnou chvílí v životě? Rozmarýn vám dodá koncentraci. Máte potíže s krevním oběhem? Rozmarýn zlepšuje prokrvení periférií. Je proto vhodný na ledové končetiny. Má močopudné účinky, zbaví vás nadýmání, zatočí s křečemi žaludku a pochopitelně utiší i různé formy menstruační bolesti. Existují studie, které mluví o preventivním účinku proti rakovině.

Dá se pochopitelně užívat i zevně. V takovém případě se hodí na zlepšení pleti. Výborný je pro mastnou pleť, které vrací zdraví. Omývat jím můžete ekzémy, pohmožděniny, poranění. Léčí výtok u žen. Ve formě tinktury jím lze mazat nemocné klouby a bolavé svaly.

Rozmarýn škůdce

Rozmarýn by mohl člověku i ublížit. Je jasné, že osoby, které mají tendenci mít vysoký tlak by se měly jeho konzumaci vyhnout. Podobně ale také ženy, které chtějí otěhotnět nebo již těhotné jsou. Rozmarýn působí totiž abortivně a antikoncepčně. Rozmarýnu by se měli vyhnout též ti, kdo trpí epilepsií, protože bylina může zhoršit průběh nemoci. Obecně pak platí, že by se nemělo rozmarýnu užívat nadbytečně. Může škodit i jinak zdravým lidem, pokud bude užíván v přehnaných dávkách.

Náměty na využití

Rozmarýn můžete používat jako koření. K tomu účelu jsou skvělé čerstvé výhonky či ještě měkké jehličky, které ze stonků vyrůstají. Můžete je podle potřeby nasekat nožem a přidávat k masu nebo do různých pokrmů. Připravit si můžete také rozmarýnové víno. Nasekáte nadrobno bylinu, nasypete do nádoby, aby byla asi ze čtvrtiny vyplněná, a pak doplníte červeným vínem. Nechte stát asi tři až čtyři týdny. Přeceďte a dejte si malou odměrku ráno a malou večer. Nepřekračujte dávkování.

Můžete si také připravit sprej proti klíšťatům. Asi deset gramů listů vsypte do půl litru vroucí vody. Louhujte, dokud voda nevychladne. Pak přidejte lžíci vinného octa. Naplňte rozprašovač a můžete aplikovat na kůži či srst koček i psů a také na oděv. Více o klíšťatech a nemocech, které přenášejí, se dozvíte zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve