Rozestup břišních svalů můžete snadno vyřešit správným cvičením

 Zdraví 
29. září 2020 10:15 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Poporodní diastázu řeší asi 70 % žen Depositphotos
Diastáza neboli rozestup přímého břišního svalstva je přirozenou součástí těhotenství. Po porodu by se měly svaly vrátit zpět na své místo, ale v mnoha případech se tak přirozeně neděje. Jedná se jak o zdravotní, tak ale i estetický problém, který však lze řešit i jinak než chirurgicky.

Přímý břišní sval vede podélně od hrudní kosti až ke stydné kosti pánevní. Jedná se o párový sval, který je spojen vazivovým pruhem. V těhotenství se v důsledku zvětšování plodu v děloze začnou svaly pomalu rozestupovat a vazivo mezi nimi se ztenčuje a natahuje. V období těhotenství je tudíž diastáza fyziologickým jevem. Jakmile však přetrvává i delší dobu po porodu, může způsobovat řadu problémů.

Při diastáze nejsou svaly schopny držet břišní stěnu a žena vypadá, jako by byla stále těhotná. Často ženy pociťují i bolesti různé intenzity, břicho se jim nezmenšuje a navíc mohou díky tomu trpět bolestmi zad nebo dokonce stresovou inkontinencí.

Zdravotní i estetický problém

Pokud se přímé břišní svaly nevrátí po porodu do původní pozice, má žena vystouplé bříško i přesto, že je zpět na své původní váze a stravuje se zdravě. Jenže nejde jen o pohled do zrcadla. Při diastáze hrozí i nejedna zdravotní komplikace. Břišní svaly jsou totiž důležité pro správné držení těla. Pokud nejsou zpevněné, nemohou podpírat záda ani držet vnitřní orgány ve správné poloze.

Často se k estetickému problému tudíž přidávají bolesti zad, problémy s páteří, pupeční kýla, střevní potíže, povolené pánevní dno a problémy se zadržením moči. V nejhorších případech mohou ženy skončit s výhřezem dělohy. Mluvíme ale i o problémech se sexuálním životem, kdy žena nemusí být schopna prožít orgasmus, nebo je jí sex dokonce nepříjemný. O aktivaci pánevního dna pomocí Kegelových cviků jsme psali zde.

Vyšetřete se sama

Pokud jste dočetla až sem, diastáza se vás nejspíš týká. Zkuste ještě pro jistotu domácí samovyšetření, které se provádí vleže na zádech. Pokrčte nohy a prsty si prohmatejte břicho odshora dolů k pupíku až ke stydké sponě. Pokud jste schopna dva a více prstů zarýt do jakési podlouhlé prohlubně, je vysoce pravděpodobné, že se diastáza týká právě vás.

Cvičení, které pomáhá

Rozhodně zapomeňte na klasické cviky na zpevnění břišního svalstva, jako jsou sed-lehy, sklapovačky nebo výdrž v prkně. Ideální jsou cviky, které jsou přímo určené na diastázu a posilují hluboké břišní svaly.

Cvik č. 1

Klekněte si na kolena a opřete se o dlaně. Dbejte na rovná záda. Nadechněte se do břicha a s výdechem zatáhněte břicho směrem k páteři. Snažte se u toho zatnout i svaly pánevního dna. Zkuste i dvoufázový výdech, kdy první část výdechu směřujte břicho směrem k páteři a v druhé části výdechu ještě více stáhněte svaly pánevního dna. Cvičte alespoň dvě minuty několikrát denně.

Cvik č. 2

Dejte si nohy do tureckého sedu a položte se na záda. Malinko se nadechněte a při výdechu se snažte dvakrát zatáhnout břicho směrem k páteři. Nezapomeňte aktivovat i svaly pánevního dna. Po jedné minutě si přehoďte nohy v tureckém sedu a opakujte cvičení opět po dobu jedné minuty.

Cvik č. 3

Položte se na záda s jednou nohou skrčenou a druhou nataženou. Chodidlo natažené nohy vytočte směrem od těla a s nádechem nohu zvedněte. Při výdechu dvakrát zatněte svaly břišní i pánevního dna. Opakujte minutu na každou nohu.

Cvik č. 4

Stoupněte si ke zdi, opřete se o ni zády a posaďte se na imaginární židli. Musíte cítit zapojení stehenních svalů. Nadechněte se do břicha a při výdechu dvakrát zatněte břišní svaly směrem k páteři. Opět nezapomínejte současně zatínat svaly pánevního dna. Cvičte alespoň minutu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47