Cirkadiánní dieta vám pomůže zhubnout a lépe spát

 Zdraví 
05. října 2020 08:24 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Cirkadiánní dieta se řídí rytmem našeho těla Depositphotos
Cirkadiánní dieta asi není tak známá jako jiné, ale slibuje mnohé. Kromě hubnutí navíc také lepší spánek.

Proč? Protože naše biologické hodiny jsou ovládány cirkadiánními rytmy, které jsou ovlivňovány světlem a tmou. Tyto cirkadiánní rytmy jsou důvodem, proč se ráno cítíme čerství a v noci ospalí (nebo alespoň bychom se tak měli cítit). Vědci se ve skutečnosti domnívají, že každý máme různé "hodiny“, kterými se řídí biologické procesy v našich játrech, střevech a dokonce i srdci, přesto je cirkadiánní rytmus velmi důležitý. A to zvlášť, když na nás celý den svítí modré světlo z počítačů a telefonů a noc je zhnehodnocena světelným znečištěním.

Všichni víme, jak důležitý je pro naše tělo spánek, a proto odborníci vysvětlují, jak se můžeme stravovat v cirkadiánních rytmech, což má za následek lepší noční spánek, šťastnější náladu a dokonce i čistší pleť. A samozřejmě nějaké to kilo dolů.

Co je cirkadiánní strava

"Zjednodušeně řečeno, cirkadiánní strava nebo strava podle tělesných hodin je časově omezený způsob stravování, který pracuje synchronně s vnitřními hodinami vašeho těla,“ vysvětluje výživová poradkyně Jessica Shand. "Například by to znamenalo jíst během denního světla, v okně 12 hodin nebo méně, a pak nejíst vůbec a postit se po zbytek dne. Typicky to znamená jíst větší jídla na začátku dne a vaše poslední pak bude menší a lehčí."

Výhody cirkadiánní stravy

Jon Denoris, vědecký pracovník v oblasti stravy a cvičení, tvrdí, že mezi výhody této diety patří lepší zdraví, úbytek na váze, lepší funkce střev a samozřejmě lepší spánek.

Výživová poradkyně Kim Pearson dodává, že "existuje mnoho výhod plynoucích z omezeného půstu, včetně vylepšené opravy buněk, snížení oxidačního stresu a ochrany před vážnými chorobami.“

Další výhodou půstu v rámci této diety je, že by mohl pomoci zlepšit naše trávení. Jo Webber, ájurvédský praktik, vysvětluje, že "cirkadiánní strava skutečně podporuje trávení. Motorický komplex se aktivuje každých 90 minut a zahajuje čisticí vlnu našeho zažívacího traktu, ale pouze pokud není k dispozici žádné jídlo. Aby to správně fungovalo, musíme si mezi jídly nechat asi 4 až 5 hodin a v noci asi 12 hodin.“

Jak na to

Cirkadiánní strava je v podstatě formou přerušovaného půstu. "Představte si své první jídlo dne, tedy snídani, kterou se otevře vaše stravovací okno,“ říká Denoris. "Čím dříve s jídlem skončíte, tím lépe. Výzkumy ukazují, že inzulínová odpověď je lepší v první polovině dne a horší ve druhé polovině. Pokud si dáte první jídlo v 10 hodin ráno, měli byste dojíst do 20 hodin pokud dodržujete desetihodinové okno, v 18 hodin v případě osmihodinového okna.

Cílem je samozřejmě plnohodnotná snídaně, která by měla obsahovat vlákninu, bílkoviny a zdravé tuky. Večer by měl zase být ve znamení bílkovin a zeleniny.

Pokud jde o specifika potravin, které si vyberete, odborníci doporučují hodně zeleniny pro každé jídlo. "Pokud jde o bílkoviny, vyberte si drůbež, vejce, přírodní nebo řecký jogurt a ryby. Pro vegetariány by dobrým zdrojem bílkovin mohla být například quinoa, čočka, ořechy, semena či fazole.

Pokud jde o nápoje, milovníci kávy nebudou rádi. Tato dieta se vyhýbá kofeinu a také alkoholu, naopak doporučuje kromě jiného denně vypít osm sklenic vody. Dále čtěte: Studie zjistila, že průmyslově zpracované potraviny souvisejí s předčasným stárnutím na buněčné úrovni.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve