Studie zjistila, že průmyslově zpracované potraviny souvisejí s předčasným stárnutím na buněčné úrovni

 Zdraví 
09. září 2020 08:10 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mražené výrobky jsou vůbec tím nejhorším pro lidský organismus Depositphotos
Lidé, kteří jedí hodně průmyslově zpracovaných nezdravých potravin, budou pravděpodobněji trpět změnou svých chromozomů, které souvisejí se stárnutím.

Co to ve skutečnosti znamená a jakým potravinám bychom se měli vyhýbat, pokud chceme zpomalit skutečné stárnutí?

Nejhorší jsou ultrazpracované potraviny

Ultrazpracované potraviny je speciální kategorie potravin, která je z hlediska zdravotních dopadů opravdu tou nejhorší. Jsou to potraviny, které jsou vytvořeny průmyslovými procesy, během kterých jsou suroviny nejprve upraveny nebo rozloženy a následně použity k vytvoření nových výrobků.

Tři nebo více takových jídel denně zdvojnásobuje pravděpodobnost, že řetězce DNA a bílkovin zvané telomery, které se nacházejí na konci chromozomů, se zkrátí v porovnání s lidmi, kteří takové potraviny konzumují jen zřídka, uvedli vědci na Evropské a mezinárodní konferenci o obezitě.

Jak stárneme, naše telomery se přirozeně zkracují, protože pokaždé, když se buňka rozdělí, část telomer se ztratí. Toto zkrácení délky bylo dlouho považováno za marker biologického věku.

Vědci pod vedením profesorek Mairy Bes-Rastrollo a Amelie Marti z University of Navarra ve Španělsku ale nyní prozkoumali souvislost mezi pravidelnou konzumací vysoce zpracovaného nezdravého jídla a zkracováním telomer.

Neskutečné jídlo

Ultrazpracované potraviny jsou průmyslově vyráběné látky složené z nějaké směsi olejů, tuků, cukrů, škrobu a bílkovin, které obsahují málo, pokud vůbec nějaké, přírodní potraviny. Často zahrnují umělé příchutě, barviva, emulgátory, konzervační látky a další přísady, které zvyšují trvanlivost a ziskové marže výrobců.

Stejné vlastnosti však také znamenají, že tyto potraviny jsou nutričně chudé ve srovnání s méně zpracovanými alternativami, uvedli vědci. Dřívější studie ukázaly silnou korelaci mezi ultrazpracovanými potravinami a hypertenzí, obezitou, depresí, cukrovkou 2. typu a některými formami rakoviny.

V rámci výzkumu došel vědecký tým k jednoznačnému závěru. U lidí ve skupině s vysokým příjmem ultrazpracovaných potravin byla větší pravděpodobnost, že měli v rodinné anamnéze kardiovaskulární onemocnění, cukrovku a abnormální krevní tuky. Konzumovali také méně potravin souvisejících se středomořskou stravou, tedy vlákninu, olivový olej, ovoce, zeleninu a ořechy.

Ve srovnání se skupinou, která jedla nejméně zpracovaných potravin, vykazovali zvýšenou pravděpodobnost zkrácení telomer, a to v rozpětí 29, 40 a dokonce 82 procent.

Takže jaká jídla by bylo dobré definitivně vyřadit z jídelníčku? Především dobře známé mražené výrobky, včetně kuřecích či rybích nuget a podobných "potravin". Dále do této kategorie rovněž spadají čokoládové tyčinky a jiné sladkosti, samozřejmě brambůrky, instantní polévky a instantní nudle a v neposlední řadě potraviny vyrobené převážně nebo zcela z cukru, olejů a tuků a rovněž slazené nápoje. Dále čtěte: Reverzní dieta. Metoda, která po zhubnutí zabrání opětovnému přibírání na váze.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve