Podzimní plískanice útočí na imunitu. Uleví vám napařování hlavy

 Zdraví 
06. září 2020 10:49 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Inhalace výluhů bylin a éterických olejů známe stovky let Depositphotos
S přicházejícím podzimem se o slovo opět začnou hlásit obvyklé zdravotní potíže. Sychravé počasí prověří naši imunitu, zabrat dostanou především dýchací cesty. Než se však vypravíte do lékárny pro chemickou pomoc, zkuste podchytit a zahnat první příznaky takříkajíc po babičkovsku.

Není radno podcenit počáteční příznaky, protože by se z obyčejného prochlazení mohla časem vyklubat některá z nemocí dýchacích cest, v horším případě i chronická. Lehčí formy rýmy a nachlazení můžete zkusit zvládnout i sami, například inhalacemi a napařováním.

Inhaluje se již stovky let

Je prokázáno, že již ve starém Egyptě používali k uvolnění dýchacích cest eukalyptus a mentol. Díky inhalaci se dostanou účinné látky hluboko do dýchacích cest, pomohou je rozšířit a rozpustit hleny. Podobně jako éterické oleje pomáhají také inhalace bylinkových nebo solných roztoků. Sůl pomáhá při inhalacích uvolňovat a rozpouštět hleny. Je vhodná při lehčích formách rýmy a nachlazení. Vhodná je mořská sůl pro vysoký obsah minerálních látek nebo přímo minerální voda jako Vincentka nebo Bílinská kyselka.

Dobré rady k domácí inhalaci

Stačí si do širšího hrnce nebo misky připravit horký roztok vody se solí nebo neředěné minerálky. Pozor, voda nesmí vařit, měla by být jen tak teplá, aby se z ní začala uvolňovat pára. Skloňte se nad nádobu, přes hlavu si můžete dát ručník a pomalu, zhluboka dýchejte nosem.

Doporučuje se inhalovat 10-15 minut alespoň třikrát denně. Lepší je inhalovat kratší dobu a častěji než jednou a dlouho. Při prevenci stačí inhalovat jednou denně, ideálně večer. Neinhalujte hned po jídle kvůli případné nevolnosti. Máte-li potíže se srdcem, nejprve se poraďte s lékařem. Čtěte také: Jak se vyhnout nachlazení.

Esenciální oleje

Podobně jako výše popsaný postup se používají vonné esence. Do vody stačí přidat několik kapek zvoleného oleje. Vedle eukalyptového a mentolového jsou vhodné také cypřišový, čajovníkový, skořicový, borovicový nebo můžete použít přímo namíchanou směs při rýmě a nachlazení. Všechny zmíněné oleje mají vedle léčebných také relaxační účinky. Navozují příjemnou náladu, která je dalším důležitým faktorem při léčbě. Olejíček si také můžete nakapat (stačí 1-3 kapky) na látkový kapesník, promnout a dýchat přímo z něj.

Bylinky sólo nebo ve směsi

Bylinky a jejich směsi jsou další možností, jak zkusit zatočit s dýchacími potížemi. Vhodné jsou meduňka, tymián, máta, rýmovník, levandule, majoránka, dobromysl, šalvěj, heřmánek. Podle velikosti nádoby převařte 2-3 polévkové lžíce zvolených bylinek nebo přímo k tomu určené směsi a nechejte odvar chvíli odstát, aby nebyl vroucí a nepoškodil vám sliznici. Než začnete inhalovat, dejte si bokem šálek směsi, který můžete poté vypít.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008