Zajímavé metody hubnutí, které opravdu fungují

 Zdraví 
29. srpna 2020 07:39 / Bronislava Silná
  2
📷
4 fotografie v galerii
Vkusně upravené a rozumně složené jídlo postačí i jednou denně Pixabay
Touha po štíhlé postavě je dobrá nejen z estetického hlediska, ale hlavně z toho zdravotního. Sestavili jsme pro vás přehled některých opatření, která lze vyzkoušet a přinášejí pozoruhodné výsledky.

Dávno neplatí pořekadlo „Kdo je hubený, bude brzy studený“. Naopak se dnes ví, že zdravě hubení lidé mají poměrně velkou šanci se dožít slušného věku, a to hlavně ve zdraví.

Přerušovaný půst

Jednoduchá metoda, která má u mnoha lidí skvělé výsledky. Vhodná je pro všechny jinak zdravé lidi, kteří trpí nadváhou či obezitou a současně snášejí delší dobu bez jídla. To není zcela samozřejmé, protože je spousta lidí, kterým absence jídla po více než několik hodin přináší velké potíže nejen psychické, ale i fyzické.

Základním principem přerušovaného půstu je jídlo jedenkrát denně. Vyberete si nějakou vhodnou dobu – nejčastěji to bývá večer, zhruba dvě až tři hodiny před spaním, a normálně se najíte. Určitě stojí za to jíst pokrm, který bude nutričně dobře vyvážený, bude mít dostatek bílkovin, vlákniny, zeleniny i přiměřeně sacharidů. Můžete si k němu dát i dezert, zmrzlinu, kousek čokolády a třeba i sklenku vína. Tři hodiny poté jdete spát, a pak až do dalšího večera pijete jen vodu, neslazenou minerálku a neslazený čaj či kávu. Váhové úbytky mohou být i poměrně značné. Jde o vhodnou metodu obzvlášť pro ty, kdo mají přes den hodně práce, jídlo je spíš zdržuje a chtějí si ho vychutnat až večer.

Ketodieta, dříve uhlovodanová

Pro lidi, kteří chtějí rychle zhubnout a současně nemohou vydržet bez jídla v průběhu dne, může být zajímavým počinem ketodieta. Dříve se jí říkalo uhlovodanová, neboť se předpokládá vyloučení uhlovodanů ze stravy. Opět ale platí, že není pro každého, protože někteří lidé fyzicky nevydrží stravu, která neobsahuje dostatek sacharidů. Rovněž také existuje skupina lidí, kteří se sice dostanou do tzv. ketózy a jejich tělo funguje na ketony, které vznikají štěpením tuků, ale současně tito lidé nehubnou. Určitě nemá smysl pořizovat žádné předražené balíčky. Do ketózy se dostanete během několika dnů, kdy vyloučíte ze stravy všechno sladké včetně ovoce. Nejíte žádnou mouku ani klasické přílohy. Vaše strava obsahuje maso, zeleninu, zdravý tuk a vejce. S postupem času lze do diety přidat i trochu zdravých sacharidů. Zda jste v ketóze, se dá zkontrolovat pomocí diagnostických proužků. Více se dozvíte třeba v článku zde.

Půst

Málo využívaný, ale přesto velmi účinný způsob, jak zhubnout nějaké to kilo a posílit své zdraví. Postup je velmi jednoduchý a nenákladný. Nejíte nic, pijete vodu, případně vodu s přídavkem citronové šťávy. Záleží samozřejmě na počtu dnů, který zvolíte. Pro začátek zkuste jeden den. To obvykle lidé vydrží bez problémů. Klasická délka pro běžného člověka je kolem tří dnů. Člověk se obvykle cítí dobře a má velmi mnoho energie. Zdravotní účinky půstu míří nejen ke snížení hmotnosti, ale také potlačují projevy různých alergií a kožních problémů. Takový půst je možné několikrát do roka opakovat.

Vedle těchto krátkodobých zkouší někteří i půsty delší. Pozitivní hodnocení přicházejí i na půst desetidenní. Je vhodný pro ty, kdo zvládají bez problémů půst třídenní a chtějí prohloubit jeho účinky. I zde lze dosáhnout velmi dobrých výsledků, ale narůstá počet lidí, pro které je takový půst již nepřijatelný. Jsou i lidé, kteří jej kombinují s vysazením vody, což se jeví jako nebezpečné, ale skutečně to funguje. Za myšlenkou je fakt, že naše tělní tekutiny obsahují mnoho škodlivých látek, které se tímto způsobem dostanou z těla pryč.

Stranou nyní nechme půsty čtyřicetidenní, které jsou spíš extrémní. Během takového půstu lze zhubnout i 25 kilo, ale hlavní smysl bývá spíš duchovní. Ostatně, duchovní rozměr může mít půst vždy. O vhodnosti a délce půstu se poraďte i se svým lékařem, a také nezapomeňte, že nesmíte ihned po ukončení delšího půstu jíst normální stravu.

Pohyb

Nezapomínejte na pohyb. Je skvělé, pokud si vyhradíte hodinu denně na fyzické aktivity. Může jít o běh či jízdu na kole, která je šetrnější k vašim kloubům. Nebo zařaďte plavání, které vás navíc v průběhu letních měsíců osvěží. Jestliže budete dostatečně zarytí a budete cvičit každý den, můžete během roku zhubnout klidně až deset kilogramů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47