Hlavní přínosy ryb v jídelníčku. Dokáží nás chránit před mnoha nemocemi
Ryby patří mezi velmi zdravé potraviny, které bychom měli konzumovat relativně často, a to v nejrůznější podobě. Výborné jsou ryby mořské, ale i ryby sladkovodní jsou skvělé. Možná vás překvapí, že nám mohou ryby výrazně prodloužit život.
Hlavní přínos ryb
Mezi nejdůležitější přínos ryb patří určitě skvělé zásobování lidského těla vitaminem D a omega-3 mastnými kyselinami. Kdyby nebylo ničeho jiného, jen tyto dvě skutečnosti stačí pro to, abychom jedli ryby několikrát týdně. Souvisí to totiž třeba s tím, že jedna porce lososa nám dodá celou denní dávku vitaminu D, což je opravdu skvělý výsledek. Vyhneme se tak nutnosti konzumovat tabletky a ještě si pochutnáme na rybím mase. Přitom právě vitamin D a omega-3 mastné kyseliny našemu tělu nejčastěji chybí a jsou na vině při rozvoji různých civilizačních chorob, jak uvidíme dále.
Před kterými nemocemi nás ryby chrání
Nepřekvapí, že pravidelná konzumace rybího masa, zejména rybího masa tučných ryb, jako je losos, makrela, sardinka či tuňák a pstruh, nám pomáhá udržet v dobrém stavu náš oběhový systém. Na nemoci, jako je infarkt a mrtvice, přitom umírá zhruba polovina lidí. Více o tomto tématu nejdete třeba zde. Vedle toho ovšem ryby chrání náš mozek před ztrátou funkčnosti, což je velmi důležité pro to, jak budeme fungovat ve vyšším věku. Velmi zajímavý je také vliv konzumace ryb na rozvoj a míru depresí i některých dalších psychických onemocnění. Ukazuje se totiž, že četnost výskytu deprese souvisí se zásobením těla vitaminem D i některými dalšími prvky.
Velmi zajímavým pozitivním účinkem rybího masa je ochrana před rozvojem autoimunitních onemocnění, tedy onemocnění, při nichž náš vlastní imunitní systém začne napadat buňky těla, které potřebujeme. Typickým příkladem může být diabetes prvního typu. U dětí, které jedí ryby, se zase prokázal úbytek výskytu astmatu. Konzumace ryb nás chrání před očními nemocemi i ztrátou zraku. Velmi zajímavé studie potvrdily, že ryby nám mohou dát kvalitnější spánek.
Jaké ryby jíst
Obecně lze jíst každou rybu, která není jedovatá, ale přece jen nejlepší ryby jsou z volného lovu, a pak také ty, které jsou na začátku potravního řetězce. Losos, pstruh, sardinky, tuňák, makrela. A samozřejmě i náš známý kapr či další sladkovodní ryby. Jediné omezení spočívá v tom, že u těhotných, které by chtěly podpořit zdravý vývoj plodu, by se přece jen mělo dbát na to, aby ryby nebyly kontaminovány rtutí. Těhotné ženy by se měly vyvarovat i ryb syrových, které mohou obsahovat různé mikroorganismy, které by pro plod mohly být nebezpečné. Jinak se ryb rozhodně nebojte. Pokud jste udělali nějakou špatnou zkušenost, muselo to být nekvalitní rybou a špatným kuchařem.