Jak přežít vedra ve zdraví a pokud možno v pohodě

 Zdraví 
17. srpna 2020 11:10 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Horké létní dny nás dokáží pořádně potrápit Deposithotos
Letní počasí dokáže člověka pořádně potrápit. Venkovní a leckde i vnitřní teploty překračují třicítku. Dá se takové vedro rozumně vydržet? A jak to udělat, abychom si neublížili? Máme osvědčené recepty.

Letní teploty s extrémy přišly letos sice později, ale jsou poměrně intenzivní. Jak tedy počasí přežít a ještě si užít léto? Následujících několik tipů je osvědčených.

Šetřete s pohybem

Jestliže v těchto dnech nemusíte vykonávat určité fyzicky namáhavé práce, určitě si je nechte na jindy. Případně si práce nafázujte tak, abyste to nejtěžší dělali buď brzy ráno nebo pozdě večer. Naši předkové věděli, proč chodili na pole pracovat velmi brzy ráno a proč se už odpoledne přímému pobytu na slunci obvykle vyhýbali. Jestliže musíte i na slunci pracovat a pohybovat se venku, určitě použijte vzdušnou pokrývku hlavy. Čím více odstíníte přímé sluneční světlo dopadající na vaše temeno, tím lépe.

Více pijte

Další důležitou věcí je pravidelné pití nejlépe čisté, mírně vychlazené vody. Případně může jít o vodu ochucenou trochou citronové šťávy. Nepijte slazené nápoje, protože po nich pocit žízně přetrvává. Také se vyhněte nápojům alkoholickým. Jestliže si můžete dát přes den pivo, dejte si ho po jídle.

Pití vody je ale mnohem důležitější, protože voda vás přirozeně hydratuje a udrží vaše tělo v dobrém stavu. Špatné není ani popíjení teplých nápojů, které lépe hasí žízeň a některé jsou velmi osvěžující. Určitě se dá použít mátový čaj či čaj z květů ibišku.

Využívejte pobytu v přírodním stínu

Zajímavou věcí je, že uprostřed zeleně se udržuje teplota kolem třiceti stupňů Celsia bez ohledu na to, jak je venku. Mohou za to stromy, které poskytují stín a současně vydávají do ovzduší vodní páry, které mírně ochlazují vzduch. Pobyt v hustších parcích či v lese je za letních veder vysloveně prospěšný. Doporučujeme si najít stinné místo a relaxovat třeba s dobrou knihou či příjemnou hudbou.

Když je nejhůř, ochlaďte se

Možností, jak se během léta ochladit, je několik. Jistě nejlákavější je pobyt někde u vody. Nemusí jít ani o moře, i bazén či rybník jsou velmi příjemné. Jenže někdy ani tato možnost nehrozí. Pak doporučujeme určitě alespoň jednou, ale klidně i vícekrát použít chladnou sprchu. Máte-li propocené oblečení, určitě jej vyměňte. Nebojte se sprchovat spíš chladnější vodou, protože vám tak efekt ochlazení déle vydrží. Pokud jste v práci a nemůžete se osprchovat, určitě si i častěji opláchněte čelo a paže studenou vodou. Zlepší se vám nálada a budete se cítit lépe.

Dopřejte si kvalitní sorbet

Různé zmrzliny nepřinášejí obyčejně tělu nic prospěšného. Kvalitní sorbet je ale čisté ovoce a cukru v něm nemusí být mnoho. Takovou zmrzlinu si klidně dejte, tedy za předpokladu, že nejste obézní a nemáte jiná zdravotní omezení. Ale pozor, dejte si jen maximálně dva kopečky denně. Na ochlazení se místo sorbetu také hodí nápoj z kvalitních ovocných šťáv doplněný ledem. Ačkoliv by vás jistě lákalo tohoto nápoje vypít více, stačí maximálně jeden denně. Nepřehánějte to ani s ledovými nápoji a zmzlinami, ale ani s klimatizací. Jinak totiž snadno onemocníte, a to by byla škoda. Více o tom si můžete přečíst v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod