Bukvice pomůže při nemocech trávicího ústrojí i bolesti hlavy

 Zdraví 
15. srpna 2020 12:57 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bukvice může růst na louce i zahradě Depositphotos
Pěstujte na zahradě bukvici lékařskou, kterou používali k léčení už ve starověku. Pomáhá při nemocech trávicího traktu, ale také při bolestech hlavy, zubů a ke snížení krevního tlaku.

Bukvice byla už v minulosti jednou z nejvíce vyhledávaných léčivých rostlin. Kromě účinků na nemoci také zklidňuje podrážděné nervy nebo pomůže při nespavosti. Lehce si ji můžete nasbírat v přírodě, nebo vypěstovat přímo na zahradě.

Jemné chloupky

Rostlině se lidově říká čistec nebo betonie. Je to vytrvalá bylina. Má ztluštělý stonek s řídce rostoucími řapíkatými listy, které mají jemné chloupky. Bukvice může dorůstat až do výšky jednoho metru, převážně má ale několik desítek centimetrů. Kvete od července do září a má červené až fialové květy.

Bukvice u nás roste ve volné přírodě všude kromě hornatých oblastí. Často se objevuje ve skupinách na loukách, pastvinách, stráních, pasekách i v blízkosti vodních toků. Má raději těžší a vlhčí hlinité půdy, ale potřebuje dostatečně světlé stanoviště. Na zahradě je pro ni vhodné vlhké místo osvícené sluncem.

Semena lze koupit v některých zahradnictvích, nebo je možné si je nasbírat ve volné přírodě. Vysévají se na jaře. Pokud máte vhodné stanoviště, žádná další péče není potřeba. Bukvici sklidíte v době rozkvětu tak, že kousek nad zemí ustřihnete celou rostlinu a zavěsíte ji v menších svazcích na místo, kde proudí vzduch. Dá se také sušit rozložená na roštech, jen je potřeba rostliny obracet. Suchá rostlina se pak sbírá ze stonků do vzduchotěsných nádob a skladuje v chladnu a suchu.

Bolesti hlavy

Rostlina pomáhá například při nemocech trávicího ústrojí, při krvavých průjmech, ale také snižuje tlak. Použít se dá při vyčerpání, nespavosti, u bolesti hlavy a zubů a také u mírnějších depresí. Léčí také problémy průdušek.

Bukvice pochází z Evropy. Vyskytuje se ale na území od jihu skandinávských zemí až po sever afrických zemí. Kromě léčivých účinků se hodí i na zkrášlení jako kytice do vázy. V dřívějších dobách se o ní mluvilo jako o magické rostlině, takže ji lidé u sebe nosili jako talisman. O účincích hluchavky jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Trápí vás ztráta pružnosti kůže, dehydratace či akné? Udržet si hezkou pleť vám pomůže inovativní...

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím