Nadměrné pocení hlavy a vlasů už nemusí být problém. Řešení existuje

 Zdraví 
05. srpna 2020 09:10 / Šárka Sokolská
  1
📷
5 fotografií v galerii
Nadměrné pocení hlavy může být velkým společenským problémem Depositphotos
Když je horko, potíme se, a to i ve vlasech na hlavě. Ale jsou lidé, kterým crčí pot z hlavy i ve chvíli, kdy jsou teploty normální. Co s tím? Řešení existuje.

Jen si to představte. Ráno vstanete, vlasy jako zmoklá slepice, pod vámi úplně promáčený polštář. Obličej neustále zpocený a ne a ne jej nalíčit a zmatnit. Snažíte se jít hlemýždím tempem, ale přesto vám po obličeji stékají čůrky potu. Kdo to nezažil, ten si prostě jen těžko dokáže představit, jaké to je mít neustále hlavu celou morkou. Ti, kteří nadměrným pocením hlavy trpí, hledají neustále řešení svého problému. Ten naštěstí existuje.

Proč se potíme

Na celém těle máme až tři miliony potních žláz, včetně hlavy a obličeje. Nejvíce, asi dva tisíce na centimetr čtvereční, jich je na chodidlech a dlaních rukou. Pokud na tělo působí příliš velké teplo, hormony stimulují potní žlázy, aby začaly vylučovat více potu. Díky tomu se tělo ochlazuje. V některých případech se však v tomto procesu něco pokazí a výsledkem je nadměrné pocení, často se pak projevuje jen lokálně, třeba právě v obličeji a vlasech. Bohužel, na rozdíl od mnoha jiných typů pocení, je pocení hlavy velmi obtížné skrývat. A pro spoustu lidí se tak toto pocení stává velkým společenským problémem.

Co je příčinou

Přičin, které způsobují nadměrné pocení hlavy, může být celá řada. Nejčastěji jsou emočního nebo medicínského rázu. Na vině tak mohou být různé léky nebo například problémy se štítnou žlázou. Ve většině případů však za to může hyperaktivita nervového systému. Na něm se nejvíce podílí stres, přílišné emoce, silné prožitky nebo úzkostné stavy. Úplně poslední variantou jsou prostě vrozené dispozice, s nimiž prakticky nelze moc dělat. Ale existují způsoby, jak tyto problémy zmírnit.

Hlavně chladnou hlavu

Pokud to je jenom trochu možné, snažte se udržet chladnou hlavu. A to doslova. Tedy nenoste klobouky, čepice a jiné pokrývky hlavy, aby pokožka mohla dýchat. Mějte po ruce vždy dostatek čistých kapesníků, abyste se kdykoliv mohli otřít. Pokud je to možné, chodťe naboso nebo v otevřené obuvi. I toto pomáhá k ochlazení hlavy. Vyhýbejte se všem pikantním potravinám, jako je česnek, cibule nebo paprika či kari. No a především se snažte nestresovat. Zkuste dechová cvičení, která dokáží uklidnit mysl.

Fungující kosmetika

Farmaceutické firmy naštěstí myslí na vše. I na pocení hlavy a obličeje, takže v lékárnách už není problém sehnat specializovaný přípravek právě na tento druh pocení. Někomu mohou udělat dobře i přírodní šampony, které neobsahují žádné chemické přísady a především silikony, které mohou ucpávat póry. Zaměřte se na takové, které obsahují mátu, šalvěj, jahodník nebo vrbovou kúru. Takový šampon si můžete vyrobit i doma. Jak na něj jsme psali zde.

Nebojte se čelenek

Vlasy se snažte nosit vyčesané nahoru a stáhlé do culíku. A tento účes můžete doplnit také stylovou čelenkou nebo šátkem, který bude navíc fungovat jako první bariéra, jež část potu pohltí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve