Otrava houbami může skončit tragicky. Naučte se ji rozeznat a dát včas první pomoc

 Zdraví 
28. července 2020 11:46 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každá jedovatá houba vyvolá jiný druh otravy Depositphotos
Léto vybízí k houbaření a s tím se pojí i jedna nepříjemnost, a to riziko otravy. Následky mohou být v lepším případě nepříjemné, v horším pak fatální. Vždy se proto vyplatí umět otravu houbami rozeznat a hlavně poskytnout první pomoc. Vám či vašim blízkým to může zachránit život.

Existuje mnoho hub, které jsou snadno zaměnitelné s těmi jedovatými. Navíc otravu můžete dostat i z jedlých hub, stačí, když jsou třeba staré, přemrzlé, zapařené nebo špatně tepelně upravené.

Otravu houbami není radno podceňovat, v krajních případech může končit i smrtí. Každá skupina hub způsobuje trochu jiný typ otravy. Je dobré je rozeznat a hlavně vědět, jakou první pomoc poskytnout před tím, než se vám podaří dostat k lékaři. Bez odborné pomoci se totiž prakticky nikdy neobejdete.

Lehká otrava

Ty nejlehčí typy otrav houbami se projevují žaludečními a střevními problémy. Objeví se přibližně krátce po konzumaci, asi tak dvě hodiny po jídle. A mohou trvat i dva až tři dny.

Nejlépe uděláte, když se napijete vlažné slané vody a vyvoláte zvracení. V žádném případě nepijte mléko. Při lehčí otravě, která se projeví za 1 až 4 hodiny po jídle, spolkněte několik tablet živočišného uhlí a zapijte je alespoň půl litrem černého čaje.

Otrava cyklopeptidová

Způsobují nejvíce smrtelných otrav. Jsou zde zastoupeny nejnebezpečnější muchomůrky (muchomůrka zelená, jízlivá nebo jarní), čepičatka jehličnanová, některé malé druhy bedel atd. Tyto houby obsahují nejnebezpečnější toxiny, mezi které patří amatoxiny, falotoxiny a virotoxiny. Otrava se začíná projevovat většinou pozdě, zhruba po 6-10 hodinách od konzumace, výjimečně i později. Dostavují se bolesti břicha, úporné průjmy, zvracení a další jiné obtíže. Tyto stavy bývají nejintenzivnější zhruba 24 hodin a dochází při nich k jiným problémům, především k celkové dehydrataci. V této fázi již mohou někteří starší lidé či malé děti zemřít. Zhruba 3. den následuje úleva, která však netrvá dlouho a v dalších hodinách dochází postupně k selhání činnosti jater a ledvin, což může vést i ke smrti. Při včasném převozu do nemocnice a zahájení léčby je možné uzdravení.

Otrava gyromitrinová

Tento typ otravy způsobuje například ucháč obecný nebo baňka velkokališná. Projevuje se podobně jako v případě otravy cyklopeptidové, ale způsobuji je gyromitrin, což je toxin, který postihuje opět játra, ale již méně ledviny. Zajímavé je, že se gyromitrin objevuje v menší míře i v jedlých ucháčích. Při konzumaci ucháčů byste měli být maximálně obezřetní a sbírat pouze mladé plodnice.

Otrava muskarinová

Nejznámějším zástupcem hub, které vyvolávají tento typ otravy, jsou muchomůrky červené, ale i další houby - především vláknice začervenalá, kuželovitá a Godeyova, některé druhy bílých strmělek či helmovka ředkvičková. První příznaky otravy se projevují 15-30 minut po jídle, výjimečně již během jídla. Muskarinové otravy nezanechávají trvalé následky, ale způsobují velmi nepříjemný a bolestivý průběh. Postižený zarudne v obličeji, silně se potí a sliní (během otravy až 2 litry slin), trpí křečovitými bolestmi břicha, dostavují se zvracení, průjmy, zrychlený dech, poruchy močení a vidění, srdeční problémy, dušnost a může se objevit i velmi nebezpečný otok plic. Průběh otravy je nesmírně vyčerpávající, postižený je celkově zesláblý a značně dehydrovaný. Pokud ovšem lékař včas odhalí původce otravy, existuje v tomto případě dokonalý protijed v podobě atropinu.

Otrava koprinová

Tento typ otravy způsobují některé druhy hnojníků, především hnojník inkoustový, ale také velmi vzácný hřib zavalitý. Některé hnojníky jinak patří v mládí mezi dobré jedlé houby, ovšem nesmí se kombinovat s alkoholem. Obsahují toxin koprin, který dokáže v těle vytrvat až 3 dny. Otrava se projevuje zhruba po 30 minutách a trvá dvě hodiny a déle. Lehčí otravy se projevují pouze zarudnutím pokožky, těžší otravy jsou provázeny dušností, zvracením a průjmy a svým průběhem připomínají antabusový efekt. Při opakovaném požití alkoholu do dvou dnů se otrava opakuje!

Otrava psychotropní

Tento typ otravy způsobuje například muchomůrka tygrovaná, lysohlávka česká, muchomůrka červená. Otrava se projevuje nejdříve po 30 minutách, přičemž postižený pociťuje horkost, sucho v ústech, pálení a mravenčení po celém těle. Dostavují se poruchy vidění, halucinace a nebezpečné jsou poruchy srdeční činnosti. Nejvýznamnější toxin představuje mykoatropin. Některé druhy lysohlávek, muchomůrka porfýrová či citronová způsobují otravu nejdříve už po 15 minutách a v některých případech je průběh otravy velmi nepříjemný. Typické jsou poruchy zraku a sluchu, závratě, únava a nevolnost. Hrozí nebezpečí infarktu, mozkové příhody a případně i nějaký úraz.

Otrava orellaninová

Jde o vůbec nejzákeřnější typ otravy, který způsobuje toxin orellanin, který se nachází v některých druzích pavučinců, především v pavučinci plyšovém a pavučinci skořicovém. První příznaky otravy se v tomto případě projevují nejdříve po 36 hodinách, ale většinou mnohem později, někdy dokonce až po 3 týdnech. Projevují se obvykle bolestmi v oblasti bederní páteře a mírnými žaludečními obtížemi. Tyto příznaky brzy odezní a postižený se cítí několik hodin v pořádku. Později však orellanin způsobí těžké poškození ledvin s doživotními následky nebo přímo smrt. Z tohoto důvodu představuje pavučinec plyšový v podstatě nejnebezpečnější houbu na světě. O tom, že jedovaté jsou i některé druhy žampionů, jsme psali zde.

První pomoc

Pokud máte podezření na otravu houbami, co nejrychleji se snažte vyvolat zvracení, ať ze sebe závadné houby dostanete ven.

Svůj stav můžete konzultovat s toxikologickým informačním střediskem (tel. 224 91 92 93 či 224 91 54 02. Zde získáte pokyny, jak poskytnout první pomoc a jak postupovat dále.

Pokud se otrava potvrdí, je potřeba co nejrychleji přivolat lékařskou pomoc (tel. 155, 112). Před příchodem lékaře se doporučuje podávat aktivní uhlí a hodně pít. Při vážnější otravě (projeví se za 6 až 10 hodin od požití) si vezměte minimálně 10 tablet živočišného uhlí a zapijte litrem černého čaje. Pokud se u vás otrava potvrdí, rozhodně neřiďte auto, u některých typů otrav můžete totiž ztratit vědomí.

Velmi důležité je zajištění vzorků hub, případně vzorky stolice nebo zvratků, ze kterých se dá odhalit zdroj otravy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hvězdy se podělily se svými fanoušky o „nezapomenutelný piknik“

Styl

Skvělý asijský trik, díky kterému už nikdy rýži nerozvaříte

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda