Divizna je nádherná bylina s léčivými účinky. Pomáhá při astmatu i na hojení bércových vředů a ran

 Zdraví 
02. srpna 2020 12:08 / Hana Jordánová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nádherné jasně žluté květy divizny nelze přehlédnout Depositphotos
Nádhernou vysokou lodyhu divizny s velkými žlutými květy nelze přehlédnout. Dorůstá totiž až do výšky dvou metrů.

Divizna velkokvětá je ochlupená bylina známá již ve starém Řecku pro své léčebné účinky. Obsahuje množství tříslovin, slizu, saponinů, flavonoidů či silic. Najdeme ji volně v přírodě na kamenitých stráních směrem k jihu, lze ji také pěstovat na zahrádkách. Je hustě plstnatá. V prvním roce života vytváří pouze přízemní růžici.

Ve druhém roce vyrůstá s růžicí listů majestátní bylina dosahující výšky až 2 metrů obsypaná nádhernými žlutými květy. V krajině i na zahrádce je nepřehlédnutelná. Divizna kvete od května do září. Sbírají se květy, a to bez kalichu, ale někdy také listy. Po vysemenění rostlina hyne, ale pozor na semena, ta jsou totiž prudce jedovatá!

Pro léčebné účely se používá divizna velkokvětá nebo divizna sápovitá, která je divizně velkokvěté velmi podobná. Květy se sbírají kolem 11 hodin, aby byly suché bez rosy. Květy kvetou jen velmi krátce, ráno se rozvíjejí a odpoledne už opadávají, takže je třeba sbírat jen čerstvě rozvité květy za suchého počasí, protože pak špatně schnou, zhnědnout a jsou prakticky nepoužitelné. Sušit můžeme začít na slunci (5–6 hodin), aby květy ztratily větší část vody a potom je dosušíme v sušárně. Po usušení musí mít květy stále jasně zlatožlutou barvu, silnou medovou vůni a nasládle slizovitou chuť. 

Léčivé účinky

  • Působí proti průjmu.
  • Působí při bolesti zubů.
  • Má účinky proti bolesti očí.
  • Pomáhá při hnisajících ranách.
  • Podporuje vykašlávání hlenu.
  • Tlumí křeče průdušek.
  • Pomáhá při astmatu.
  • Působí močopudně a ovlivňuje činnost sleziny.
  • Prospívá činnosti jater a brzlíku.
  • Pomáhá při alergii. Jaké další byliny můžete použít na alergii jsme psali zde

Jiné účely

  • Jedovatá semena divizny se dříve používala k omamování ryb. Obsahují v poměrně vysoké koncentraci rotenon. Ale to raději nezkoušejte.
  • Květy divizny bývaly používány k barvení látek a vlasů.
  • Již od antiky si ženy potíraly tváře listy divizny, čímž vznikl „přirozený ruměnec“.
  • Divizna se také používá k aromatizaci likérů či čajových směsí.
  • Květ divizny se používá k barvení látek.

 
Vnější použití

Vnější použití divizny není tak časté. Lze použít kašovité obklady z květů na hojení bércových vředů a ran. Je možné také použít i sušené listy, ze kterých se připraví odvar a ve formě obkladů se přikládá na otoky. Také čerstvé listy našly své uplatnění. Potřené teplým olejem se dají použít k léčbě ran a otoků.

Potrava pro včely

Divizna je významná rostlina pro včelařství, její pyl je bílkovinným zdrojem pro včelstva v letním období. Podporuje také dlouhověkost zimních včel. Včely pyl divizny sbírají především ráno a rouskují jej do oranžových rousek.

Použití v kuchyni

Její kuchyňské uplatnění se neomezuje pouze na přípravu nálevu, ale můžete si vlastnoručně vyrobit i diviznový sirup, jenž je vhodný k léčbě nachlazení i jako sladidlo do čajů.

Sirup z divizny

400 květů zalijte ve sklenici litrem vroucí vody a přidáte na plátky nakrájený citrón. Necháme jeden den luhovat. Poté přecedíme do hrnce, vymačkáme pevné části přes látku, přidátme cca 1 kg cukru a přivedeme k varu. Pak už stačí jen počkat, až vznikne sirup, který je vhodné skladovat tmavém a suchém místě.

Čaj ze sušených květů

Květy se nejlépe sbírají kolem 11 hodiny, musí být suché a poté je necháme jeden den sušit na slunci. Do nádoby z varného skla nebo jiného materiálu, který odolává teplu, nasypeme sušené květy divizny. Zalijeme je vařící vodou a necháme 15 – 20 minut louhovat. Přecedíme tekutinu přes sítko a po vychladnutí podáváme. Nadměrné a dlouhodobé užívání čaje není vhodné, jelikož obsahuje velké množství saponinů.

Projímadlo

Z divizny lze lehce vyrobit mírné domácí projímadlo. Stačí, když smícháme květ s listem v poměru 1:2 a poté z této směsi uvaříme čaj.

Upozornění! Nepodávejte dětem do 12 let (může vyvolávat alergie). Doporučuje se omezit dávky divizny velkokvěté také během těhotenství a kojení, protože může negativně ovlivnit vývoj zdraví dítěte. Je zakázána i lidem s onemocněním jater a žloutenkou kvůli vysokému obsahu kumarinů.

Diviznu známe také v lidových názvech jako svíci královskou, děviznu, Petrovu hůl, pochodňovou květinu, kruželici, psí ocas, svícen, louč nebo oranku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008