Největší zdravotní rizika horkých letních dní

 Zdraví 
01. srpna 2020 11:11 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Léto je plné zdravotních rizik i bez koronaviru Depositphotos
Konečně jsme se dočkali opravdového letního počasí, ale s horkem jsou spojeny nejen letní radovánky, ale také zdravotní rizika, která slunečné a teplé počasí přináší.

Na co si tedy během horkých letních dní dát největší pozor?

Úpal nebo úžeh?

Většina lidí si úpal a úžeh plete. Zatímco úžeh si způsobíme, pokud se budeme nechráněni dlouho vystavovat sluníčku, úpal je jednoduše řečeno přehřátí organismu.

Úpalu a jeho nepěkným projevům, mezi které patří bolest hlavy, zvracení, horečky a někdy i ztráta vědomí, se můžeme úspěšně bránit pobytem ve stínu, popřípadě je nutné nevycházet na slunce bez čepice či slamáku.

Úžehu se bráníme ještě hůře. Úžeh se totiž dostavuje většinou při kombinaci vysoké teploty a vysoké vlhkosti vzduchu, takže organismus se může přehřát nejen venku, ale dokonce i v uzavřených prostorách. Jeho projevy jsou podobné jako u úpalu, samotný úžeh je ale mnohem nebezpečnější a mnoho lidí na něj dokonce i umírá.

Odborníci proto doporučují v horkých dnech ještě navýšit příjem tekutin, ale samozřejmě ne těch s alkoholem.

Mouchy a komáři

Komáři jsou letos opravdu velkým problémem, během dne se jim ale celkem úspěšně ubráníme použitím repelentu, v noci zase můžeme použít běžně dostupné odpuzovače.

Odborníci ale dodávají, že nejen komáři mohou přenášet řadu nemocí. Dělají to totiž i mouchy. V našich zeměpisných šířkách jsme zvyklí na dva druhy much, které ovšem společně dokáží přenést až 600 druhů různých bakterií.

Málo spánku

I když letošní léto zrovna nepřeje kulturním akcím, jako jsou třeba hudební festivaly, i tak někteří v létě nepozorovaně trpí nedostatkem spánku. A nejde jen o letní párty či popíjení s přáteli na zahradě.

Fakt, že je dlouho vidět, a také zvýšené hodnoty melatoninu v lidském těle, mohou zapříčinit, že mnozí mohou mít v létě přirozené potíže se spánkem. Proto je důležité si hlídat, kolik hodin doopravdy spíte. Dlouhodobější nedostatek spánku vám totiž může dokonce zkazit dovolenou. Budete podrážděnější, nesoustředění, váš imunitní systém bude oslabený a v neposlední řadě z vás nebudou zrovna bdělí řidiči. Dále čtěte: Některé esenciální oleje vyvolávají alergické reakce. Na tyto si dejte pozor.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve