Bolestivé otoky nohou vás už trápit nemusejí. Stačí pít čaj z petržele

 Zdraví 
01. srpna 2020 07:22 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Petrželový čaj má mocné účinky Pixabay
Hodně lidí pěstuje petržel na zahrádce nebo v květináči za oknem. Většinou ji přidávají do polévky nebo vařených brambor. Jenže petržel je pro vaše zdraví hotový poklad a vyplatí se ji konzumovat častěji než jednou za čas v polévce. Výborné účinky má například petrželový čaj.

Petržel je původem středomořská rostlina. První zmínky o ní pocházejí už z 3. století. Hojně se pěstovala i v antickém Řecku. Nepoužívali ji ale k vaření, uctívali rostlinu jako symbol zapomnění a smrti. Římané zase petržel používali k zakrytí pachu alkoholu v dechu a pro lepší trávení. V oblibě ji měl například také Karel Veliký. Za jeho vlády (742-814) se petržel začala pěstovat i v zahradách okolo jeho sídla.

Bohatá na vitaminy a další látky

Petržel obsahuje vitaminy A, C, B1, B2, B3, B6, E, kyselinu listovou, z minerálních látek vápník, hořčík, draslík a fosfor. Nať petržele je velmi cennou potravinou i léčivem. Má čtyřikrát více vitaminu C než pomeranče a zelí a dvakrát více než smetanka lékařská. 20 gramů natě dodá 48 mg vitaminu C, přičemž denní potřeba člověka je 75 mg. Nať obsahuje kromě kyseliny listové i provitamin A, chlorofyl, aminokyseliny a hodně éterických silic. Semena petržele obsahují mnohem více éterických silic a flavonoidů než kořeny, a proto působí silně močopudně. Petržel je rovněž bohatá na mangan, železo a chlór.

Vliv na zdraví

Petržel napomáhá zvýšení průtoku krve v ledvinách, působí na rozšiřování cév, nepatrně snižuje krevní tlak, působí na trávicí trakt zvyšováním sekrece trávicích enzymů a uvolněním křečí hladkého svalstva. Je užívána při poruchách trávení a jako mírné afrodiziakum. Petržel povzbuzuje chuť k jídlu, zlepšuje funkci žláz s vnitřní sekrecí. Žvýkáním petrželky se čistí dech a odstraňuje zápach z česneku.

Na co vše je ještě dobrá? K léčbě anémie, astenie, atonie žlučníku, nechutenství, jaterních potíží, rakovinových novotvarů, občasných horečnatých stavů, močových kamenů, menstruačních bolestí, střevních parazitů, revmatismu, oligurie, nervozity, špatné krve, plynatosti a infekce.

Zevně se používá na pohmožděniny, neuralgie, pihy, rány, bodnutí hmyzem, výtoky, zánět oka nebo městnání mléka v prsu. Posiluje zrak a léčí oční nemoci, jako je šeroslepost, záněty zrakového nervu či slábnutí zraku.

Kyselina listová, kterou petržel obsahuje, je důležitou živinou při prevenci rakoviny. Petržel je také silně močopudná, čímž snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin. Tím, jak zvyšuje vylučování sodíku a vody pomocí moči, zvyšuje zpětné vstřebávání draslíku do ledvin. To je zvláště užitečné při špatném oběhu, otocích, celulitidě a jiných kardiovaskulárních problémech.

Jak zatočit s otoky nohou

Otoky nohou vznikají zadržováním vody v těle a způsobují bolest. Příčin je mnoho, ale z těch nejčastějších lze jmenovat sedavý způsob života nebo dlouhé stání v jedné poloze, konzumace velkého množství zpracovaných nebo slaných potravin, špatná cirkulace krve, postmenstruační syndrom, vedlejší účinky některých léků či těhotenství. Někdy může jít i o projev vážnějšího onemocnění, například jater, srdce nebo ledvin. V těchto případech je samozřejmě nutné vyhledat lékaře. S otoky nohou vám ovšem pomůže i třeba petrželový čaj.

Petrželový čaj

K přípravě léčivého čaje využijete listy, semena i kořen. Denně byste měli vypít asi 1,5 čaje. Pár hodin před spaním už ale čaj nepijte, abyste nemuseli v noci vstávat na toaletu.

Nakrájejte listy a kořen petržele na drobné kousky. Vložte přibližně 1/4 sklenice nakrájené petržele do spařovače na čaj. Pokud ho nemáte, stačí volně nasypat petržel do čajníku. Zalijte ho 2 dcl vroucí vody a nechte vyluhovat 5 až 7 minut. Vyberte spařovač s petrželkou, respektive čaj sceďte. Pokud chcete, přidejte trochu medu, citronu nebo zázvoru na dochucení. O tom, jak si petržel doma vypěstovat ze zbytku zeleniny, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve