Několik zajímavých cest ke zhubnutí. Jedna z nich může být ta vaše

 Zdraví 
03. srpna 2020 08:13 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nebojte se zdravých tuků, pro tělo jsou velmi vhodné JumpStory
Po internetu koluje řada zaručených receptů, které mají vést ke zhubnutí. Jaký si vybrat? A jak to je s jo-jo efektem? Máme zajímavé odpovědi.

Potřeba hubnutí se objevuje v naší době často, protože společnost je relativně bohatá a můžeme si dovolit konzumovat více jídla, než reálně potřebujeme. Jak ovšem účinně zhubnout? To bývá už složitější. Jde ale především o to, najít cestu, která vám bude vlastní.

Několik důležitých faktů

Pokud řešíte hubnutí jen jako něco dočasného, pokud chcete „držet dietu“ a pak se zase vrátit k současnému stylu, který vás přivedl k nadváze či obezitě, pak jste na špatné cestě. Každá taková dieta logicky končí jo-jo efektem. Skutečnost je prostě taková, že určitý systém stravy má pro konkrétní tělo určitou cílovou váhu. Do toho vstupuje ještě rychlost metabolismu a energetický výdej. Dieta znamená méně energie na vstupu, a to se zákonitě musí projevit v poklesu váhy. Jakmile se energetický příjem zvýší, zcela jistě následuje opět tloustnutí. Přebytečnou energii totiž tělo neumí jinak uložit.

Někteří se proto snaží o zvýšení výdeje energie. Začnou cvičit, běhat, chodit na dlouhé procházky. To je určitě skvělé a užitečné, ale potíž je v tom, že obvykle i velmi vysoká aktivita nestačí na redukci hmotnosti na potřebnou úroveň. Podaří se vám vybudovat svalovou hmotu, můžete být i docela výkonní, což je jistě zdraví prospěšné, ale hmotnost a tělesné proporce nebudou podle vašich představ.

Zvýšení metabolismu je sice dobrou cestou, ale s postupujícím věkem se vám stejně nebude dařit dostat metabolismus na úroveň, kterou jste měli ve dvaceti letech. Výsledek proto nebude příliš přesvědčivý. To neznamená, že nemá smysl snažit se rychlost metabolismu zvyšovat, ale současně si od toho neslibujte žádné zázraky.

Dobré způsoby hubnutí

Existuje několik dobrých způsobů hubnutí, které dávají smysl a vyhovují založení různých lidí. Dobrou metodou jsou různé nízkosacharidové diety. O extrémní nízkosacharidové dietě si můžete přečíst třeba článek zde. V principu jde o to, že jde o doživotní rozhodnutí snížit příjem sacharidů. Toto rozhodnutí vede spolehlivě ke snížení váhy a ke zlepšení řady zdravotních potíží. Tato strava vyhovuje více lidem, kteří jsou zvyklí jíst maso a živočišné produkty jako vejce a mléko.

Pro jiné lidi je výhodnější se naopak masa vzdát a přejít na racionální vegetariánskou nebo dokonce veganskou stravu. Pokud to nebudete přehánět se sacharidy, i tato strava obvykle přinese změnu hmotnosti. Určitým lidem totiž pomáhá na hubnutí vysadit mléčné produkty i maso.

Funkční životní styl je také ten, který se snaží o pravidelnou stravu, která zahrnuje pestrý příjem živin a odřekne si večerní hodování. Pro některé lidi je doslova nadlidský výkon se zbavit závislosti na vymetání lednice, ale i tímto způsobem se dá zhubnout pěkných pár kilogramů i během několika týdnů.

Pro jiné je přínosná dieta založená na sníženém příjmu tuků. Není příliš účinná. Hubnutí s ní jde pomalu, ale pokud máte třeba problém s konzumací tučnějších pokrmů, pak právě tato cesta může být pro vás vhodná. Jen je třeba si dát pozor na to, abyste nejedli nezdravé nízkotučné produkty, které jsou zhuštěné škroby.

Závěrem

Vyberte si způsob, který vám bude blízký a přijměte jej jako svou životní cestu. Jak budete hubnout, přidávejte i fyzickou aktivitu a zkoušejte i různé způsoby na podporu metabolismu. Některé najdete třeba v článku zde. Vytrvejte ve svém úsilí, ale mějte na paměti, že byste se měli cítit dobře. Někdy je ovšem potřeba si na nový způsob stravy zvyknout. Například lidé, kteří nejedli mnoho zeleniny potřebují i několik měsíců k tomu, aby si jejich tělo na novou stravu zvyklo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008