Které opalovací krémy jsou bezpečné a které ne

 Zdraví 
06. srpna 2020 11:04 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé opalovací krémy obsahují chemikálie Depositphotos
Dermatologové vysvětlují, zda je nutné bát se drobných mikro a nanočástic v opalovacích krémech. Právě ty nyní používáme v hojné míře, a protože je léto právě ve své polovině, je dobré vědět, které opalovací krémy jsou bezpečné.

Používání opalovacího krému na obličej by mělo být každodenní rutinou, která zabraňuje poškození pokožky působením UV záření a zabraňuje tvorbě vrásek. Ale jak ukazují nedávné studie, účinné látky ve vzorcích opalovacích krémů na bázi chemikálií, jako jsou oxybenzon a oktokrylen, mohou prostupovat kůží a vstupovat do krevního řečiště. To je důvod, proč se mnozí obracejí na minerální varianty opalovacích krémů, jež obsahují oxid zinečnatý, oxid titaničitý nebo nějaké kombinace těchto dvou.

Existuje pro to další dobrý důvod. "Lidé s citlivou pokožkou by měli používat zásadně minerální varianty opalovacích krémů, protože je méně pravděpodobné, že jim způsobí alergickou reakci nebo podráždění,“ říká dermatologka z New Yorku Julie Karen, členka Nadace pro rakovinu kůže.

I tyto opalovací krémy ale obsahují mikročástice

I minerální opalovací krémy ale dosud vyvolávaly otázky, na které bylo potřeba znát odpověď. Výrobci sice zmenšili velikost částic oxidu zinečnatého a oxidu titaničitého v opalovacích krémech, přesto tu stále byla otázka, zda tyto drobné minerální částice, tedy mikročástice, a zejména nanočástice mohou skutečně pronikat do kůže, což by nakonec představovalo potenciální zdravotní riziko.

Minerální opalovací krémy bezpečné jsou

Díky řadě nových studií v posledních několika letech však víme, že mikročástice nemohou proniknout kůží. Dermatologové nyní proto doufají, že vyvrátí mylné představy o škodlivosti minerálních opalovacích krémů. „Na základě údajů víme, že výhody tohoto opalovacího krému daleko převyšují potenciální nebezpečí,“ tvrdí Julie Karen.

Navíc tvrdí, že tyto minerální opalovací krémy jsou také mnohem příjemnější pro aplikaci i po ní. Pokud si vyberete krém například s faktorem SPF 30, bude tou nejlepší ochranou před sluncem.

Nezapomeňme, že jde především o krémy aplikované na obličej, kde je pokožka nejcitlivější. Takže jak opalovací krém správně aplikovat?

Ráno obličej ošetřete svojí běžnou kosmetikou, následně aplikujte minerální opalovací krém. Pokud si ještě chcete udělat make-up, můžete ho bez potíží nanést i na opalovací krém.

Ale. Pokud budete venku déle než dvě hodiny, určitě se připravte na opětovné použití minerálního opalovacího krému, nebo pudrového opalovacího krému. Dále čtěte: Revoluční práškový krém proti slunci je skvělou pohotovostní ochranou.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve