Co dělat, když hmyz zaútočí aneb jak se vyrovnat s včelím a vosím bodnutím

 Zdraví 
13. srpna 2020 09:09 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Včely jsou nesmírně užitečné, ale pro někoho mohou být i smrtící Depositphotos
Včely a zejména vosy nás v těchto měsících mohou ohrozit na řadě míst. Poradíme, jak vše zvládnout v klidu a v pohodě.

Včely a vosy, případně sršně se sice liší, ale první pomoc při jejich bodnutí je velmi podobná. A protože jich je v přírodě hodně, je dobré mít vše nacvičené a promyšlené.

Kdy nastává problém

Problém v případě bodnutí včely nebo vosy nastává obvykle ve chvíli, kdy bodnutý je alergik, případně dítě, které ještě bodnutí neprodělalo a neví se, jak bude jeho tělo reagovat. Dospělý člověk, který není alergický, totiž snese až 200 včelích bodnutí. U dítěte, které váží deset kilogramů a není alergické, je limit někde kolem 90 žihadel. V případě silné alergie ovšem stačí jediné bodnutí a může být velký problém. Jestliže tedy nejste alergici, nepodléhejte zbytečné panice a postupujte podle našeho návodu. Pokud alergici jste, budete patrně náležitě vybaveni a je dobré, pokud vždy o své alergii řeknete, aby se vám dostalo včasné pomoci.

První pomoc

Včela nechává obvykle v místě vpichu žihadlo. To je třeba nehtem, pinzetou nebo nožem vytáhnout. Můžete použít dezinfekci a následně místo hlavně chladit. Postiženého uložte do stínu a dodávejte tekutiny. Dochází k reakci, která zahrnuje otok, svědění a zarudnutí. Velikost reakce může mít rozsah až do dvou dlaní dospělého muže. Pokud je reakce tohoto typu, nemusí se ještě jednat o alergii a u jednoho bodnutí, které není na nějakém komplikovaném místě, jako je jazyk či oko, vše zvládnete sami. Na ránu a její zarudlé okolí se hodí aplikovat nějaký gel na hmyzí štípance. Jestliže máte mírnou alergii, nebo je vaše reakce více prudká, než je u vás běžné, použijte antihistaminika. Pokud by začalo docházet k problémům s dýcháním, dostaví se zvracení, promodrávání a další nezvyklé reakce, okamžitě navštivte lékaře, nejlépe přivolejte rychlou záchranou službu.

Pozornosti by neměla uniknout ani podoba oteklé plochy a její případné šíření. Jestliže se zarudlá oblast rychle šíří, postavte ji do cesty širší pruh kůže, který potřete jódem či jiným jódovým přípravkem. I v tomto případě zamiřte okamžitě k lékaři. Lékaře ale vyhledejte i v případě bodnutí, kde se sice skvrna dál nešíří, ale získává nepříjemně rudou až fialovou barvu. Takové místo by se mohlo proměnit v nekrózu a mohlo by dojít k odumření tkáně s následnou sepsí celého organismu. Při včasné návštěvě lékař předepíše antibiotika a použije vhodné lokální prostředky k léčbě.

Alergici vědí své

Lidé znalí svých reakcí na kousnutí hmyzem také dobře vědí, jak postupovat. Je ovšem velmi široká škála rozdílů mezi reakcí lehkého alergika, který se obejde jen s běžnými antihistaminiky a gely, a mezi reakcí člověka, který okamžitě upadá do anafylaktického šoku. Takový člověk musí mít k dispozici adrenalinové pero a musí být transportován do nemocnice.

Prevence bodnutí

Každý člověk, který se chce vyhnout bodnutí hmyzem, by měl dodržovat určité zásady. Důležitou je pozornost vůči tomu, kam stoupáme a oč se opíráme. Hmyz není nijak zlovolný a nechce nám ublížit, ale včela i vosa reagují na pocit ohrožení či přímo fyzický kontakt. Nesnažte se za každou cenu hmyz odhánět. Když už se na vás posadí, zkuste uhnout jemně a bez zbrklých pohybů. Požádejte o pomoc lidi kolem vás, kteří vidí bodavý hmyz třeba na vašem zátylku a mohou zasáhnout tak, aby nedošlo k bodnutí. Vosy nelikvidujte v blízkosti jejich hnízda, protože si jinak vosa přivolá pomoc, a to by mohl být opravdový problém. V případě, že vás hmyz sleduje, zkuste projít houštím či se ponořit do vody. Hmyz k sobě také lákáme použitím barevných látek, které připomínají květy. Mnohdy se k nám slétají ve chvíli, kdy konzumujeme něco, co je zajímá. Naprosto nevhodné jsou tedy zmrzliny, limonády či pivo. Pokud už jste alergici, můžete svou alergii tlumit preventivně i pomocí různých bylinek. Zajímavý článek si o tom přečtěte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod