Nebojte se čokolády, ta kvalitní je prospešná. Prozradíme, jak ji poznáte a jaké má benefity

 Zdraví 
18. srpna 2020 12:35 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní hořká čokoláda může být velmi zdravá Pixabay
Čokoláda patří na seznam produktů, které si obvykle každý, kdo chce začít hubnout a zdravě jíst, okamžitě škrtá. Je to dobře? Ukazuje se, že ne tak docela. Máme zajímavé informace.

Čokoláda se dostala do hledáčku bojovníků proti nadváze a obezitě. Nutno říct, že ve většině případů zcela právem. Sníst denně tabulku obyčejné mléčné čokolády je pochopitelně zlo. Je ale důležité pochopit, v čem a proč. A že jsou lidé, kteří si i tuto čokoládu mohou dovolit.

Čokoláda může být zdravá

Sama čokoláda je velmi zdravým produktem. Potíž je s obsahem cukru a různých přidaných látek. Jakmile se čokoláda stala průmyslově vyráběným produktem, který se chce prodávat, došlo k postupnému zvyšování obsahu cukru. A současné mléčné čokolády jsou tak příšerně sladké, že je člověk bez závislosti na tomto „bílém jedu“ už ani nedokáže sníst. Naopak populace, která je ve své většině na cukru závislá, si na této chuti ujíždí a vesele tloustne. Problémem jsou pak i různé přidané látky, které výrobci do čokolády dávají, aby jí vyrobili více za méně peněz. Proto lze za zdravou považovat jen čokoládu, která je s vysokým obsahem kakaa.

Jak poznám zdravou čokoládu

Záleží pochopitelně na vaší tělesné konstituci. Jestliže jste tvrdě pracující člověk či sportovec a nemáte ani náznakem problémy s nadváhou, může pro vás být vhodná každá čokoláda, která má obsah kakaa vyšší než 70 procent. Pokud ale s nadváhou bojujete a potřebujete opravdu radikálně zhubnout, měli byste do jídelníčku opatrně zařadit jen ty nejkvalitnější čokolády s obsahem kakaa nad 90 procent. Současně se zřekněte zlozvyku sníst celou čokoládu. U těch kvalitních by se vám to i prodražilo. Ale jestliže vám čokoláda chutná a současně chcete využívat její zdravotní benefity, pak můžete sníst zhruba dva dílky denně.

Co čokoláda obsahuje a v čem pomáhá

V opravdu kvalitní čokoládě najdeme poměrně dost vlákniny, hodně železa, hořčíku, mědi, manganu a také fosfor, draslík, selen i zinek. Hlavní předností je vedle samotného obsahu těchto minerálů i antioxidační schopnost mnoha složek kvalitní čokolády. Čokoláda také snižuje krevní tlak a čelí různým kardiovaskulárním onemocněním. Zvýší vám hladinu hodného cholesterolu, chrání vaši kůži a zlepšuje mozkové funkce, mimo jiné i tím, že působí jako mírný stimulant, byť ne v takovém rozsahu jako káva. Různé studie ukazují, že rozumná konzumace malého množství kvalitní čokolády přináší zdravotní benefity. U kardiovaskulárních onemocnění se riziko úmrtí snižuje až o padesát procent. Zhruba dvakrát se zvýší doba, která je potřebná pro spálení kůže. Pravidelná konzumace umožní lepší prokrvení mozku.

Jak konzumovat

Doporučujeme vybrat si opravdu kvalitní vysokoprocentní čokoládu a dopřát si jeden dílek dopoledne v rámci snídaně nebo svačiny a druhý odpoledne, například s odpolední kávou. Ta ostatně také v rozumném množství pomáhá, jak si můžete přečíst třeba zde. Čokoláda by měla být bez jakékoli náplně a jen opravdu kvalitní. Nepřekračujte dávku. U čokolády platí to, co i u ostatních zdravých produktů. Zdravotní efekty se s přijatým množstvím nezvyšují, často právě naopak. Pamatujte na to, že jako i u jiných přírodních produktů i u čokolády platí, že efekt se dostaví jedině při pravidelném a dlouhodobém užívání. Minimální dávkování je obden, ale pak se některé pozitivní efekty už snižují.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod