Mořské plody obsahují mikroplasty. Zjistěte, co vlastně jíte

 Zdraví 
20. srpna 2020 07:59 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mořské plody už nejsou zdravé Pixabay
Díky nové studii, kterou vědci provedli se vzorkem několika mořských ryb a plodů, je nyní bohužel jasné, že s každou takovou pochoutkou sníme poměrně slušnou dávku mikroplastů.

Plasty přitom skutečně nejsou vyráběny pro konzumaci, ale přesto je prokazatelně jíme. Drobné zbytky těchto syntetických polymerů jsou nyní přítomny ve vzduchu, jídle i vodě, a prakticky se jim nedá vyhnout. A to ani tehdy, když na svém jídelníčku budete mít jen samé zdravé věci, jako třeba mořské plody.

Plasty jsou v krabech i sardinkách

Studie pěti druhů oblíbených mořských plodů zakoupených na australském trhu ukazuje, jak všudypřítomnými se tyto mikroplasty staly.

Po zakoupení pěti divokých modrých krabů a deseti krevet chovaných farmáři, deseti chobotnic, deseti chovaných ústřic a deseti divokých sardinek vědci zjistili, že všichni v sobě mají stopy plastu.

"Pokud vezmeme v úvahu průměrné porce, můžete být při požití průměrné porce ústřic nebo chobotnice vystaveni přibližně 0,7 miligramu plastu a dokonce až 30 mg plastu při konzumaci sardinek,“ vysvětluje Francisca Ribeiro z University of Queensland.

Jen pro srovnání: 30 miligramů odpovídá průměrné hmotnosti zrnka rýže. Takže si představte, že když si dáte svoje oblíbené ústřice, sníte s nimi i plast o velikosti rýžového zrna.

Oceány jsou plastovou skládkou

Oceány jsou v dnešní době prakticky nekonečnou skládkou pro plasty, a jak ukázal tento výzkum, mořská voda a s ní i mořští živočichové jsou plasty už značně kontaminováni. Mnohé ryby a mořské druhy jsou díky plastům už nenávratně fyzicky poškozené a mnohé také umírají. Dosud ale nebylo úplně jasné, jak to ovlivňuje mořské plody na našich talířích, respektive jak zdravé ještě je, nebo už vlastně není, mořské plody jíst.

Pomocí nové techniky hmotnostní spektrometrie, která současně skenuje i pět různých druhů plastů, vědci zjistili, že vzorky chobotnice z australského trhu obsahovaly nejméně plastů, zatímco sardinky jich byly doslova plné.

Polyethylen, což je plast používaný ve fóliích a laminátech, byl v mořských plodech nalezen u některých druhů v nejvyšší koncentraci, zatímco polyvinylchlorid, tedy PVC, byl všudypřítomný, tedy byl prokazatelně v každém jednotlivém vzorku.

Co to znamená? Záleží na tom, kolik mořských plodů a ryb jíte. Studie zjistila, že v částech světa, kde se mořské plody konzumují intenzivně, ročně lidé spolykají alespoň 11 000 mikroplastových částic.

Věda sice ještě nezná konečné důsledky této nechtěné konzumace plastů pro lidský organismus, ale jen si to vyzkoušejte doma sami. Na kuchyňské váze si odvažte 30 mg třeba z igelitové tašky a zkuste tento kousek sežvýkat. A nezapomeňte na to, že přesně tolik plastu sníte v běžné porci sardinek. Dále čtěte: Které opalovací krémy jsou bezpečné a které ne.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve