Nejčastěji se v Česku umírá na nemoci oběhové soustavy. Držte si tlak na uzdě

 Zdraví 
25. srpna 2020 08:42 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Cestou ke zdravému srdci je zdravá strava Pixabay
Ze všech stran jsme zavaleni různými doporučeními na zdravý životní styl. Ne vždy a všem ale dochází, proč jsou některé parametry důležité. Pokusíme se proto vše vysvětlit na příkladu krevního tlaku.

Krevní tlak, cukr v krvi, krevní tuky. Různé hodnoty, které hrají důležitou roli pro základní zdraví člověka. Jistě existuje celá řada nemocí, které nás mohou ohrozit a s těmito údaji nesouvisí. Ale současně je pravda, že zatímco obávaná rakovina zabíjí v Česku zhruba 25 procent osob, na nemoci oběhové soustavy umírá asi 50 procent.

Optimální krevní tlak

Lékaři už kdysi stanovili optimální krevní tlak pro dospělého člověka. Jak postupoval čas, vytvořila se poměrně podrobná škála, která začíná u tzv optimálního krevního tlaku, který je v hodnotách menších než 120/80. Normálním krevním tlakem se rozumí tlak 120-129/80-84. Pokud nejste ani v této kategorii, ještě nezoufejte.

Existuje tzv vysoký normální krevní tlak, který je 130-139/85-89. Pak už ale nastupuje hypertenze prvního stupně, která je v rozsahu 140-159/90-99. Horší je stupeň druhý, který má hodnoty 160-179/100-109. U třetího stupně jde o hodnoty překračující 180/110. Někdy je vysoký tlak izolován třeba jen zvýšený systolický krevní tlak, kde hodnoty překračují 140, kdežto diastolický krevní tlak se drží pod 90.

První tři kategorie jsou vlastně v pořádku a pokud je máte, měli byste být rádi a snažit se tlak v těchto mezích udržet. Jestliže jste v kategoriích horších, měli byste zapracovat na tom, abyste krevní tlak snížili, neboť vysoký tlak ohrožuje váš život.

Základní chyby v uvažování

Základní chybou, které se dopouštějí mnozí lidé, je to, že hodnotu krevního tlaku berou na lehkou váhu. Zvlášť pokud necítí žádné obtíže. Pacienti pak často mají dojem, že lepšími hodnotami by potěšili maximálně lékaře a k tomu není žádný důvod. Pro mnohé jde také jen o jakési číslo, které nemá žádnou souvislost s jejich zdravotním stavem. Takové úvahy jsou samozřejmě špatné. Je to podobné, jako když před odběrem na krevní cukr si mnozí pacienti odpírají sladké, aby měli v den odběru dobré hodnoty cukru v krvi. Jde přece o jejich život. Konečně obrovskou chybou v úvahách o vysokém krevním tlaku je, že si tedy budu brát prášky, které mě problému zbaví. Tak jednoduché to opravdu není.

Co vysoký krevní tlak signalizuje

Ačkoliv může mít vysoký krevní tlak řadu příčin, tou základní je postupné zanášení cév nánosy v kombinaci s tím, že má osoba nadváhu či dokonce obezitu. Příčin zneprůchodnění cév ale může být celá řada. Někdy jsou na vině zánětlivé procesy, které mohou mít svůj zdroj v nějakém zánětlivém ložisku v těle.

Jindy jde o reakce těla na určité toxiny, například těžké kovy. Někdy je ve hře nedostatek zinku a nadměrné množství vápníku a mědi. Zkrátka a dobře, pro správné stanovení příčin je třeba hledat odpovědi v jídelníčku a prostředí, ve kterém žijeme. Je zapotřebí provést poměrně podrobný krevní rozbor a zkušený diagnostik by se měl vážně zabývat vším, co chybí nebo naopak co přebývá. Nicméně ani obezita není bez viny a u mnoha pacientů je na vině právě ona. Zde se také dá nejjednodušším způsobem vysoký tlak ovlivnit.

Základní vlastní vklad

Vysoký krevní tlak můžeme dobře ovlivnit sami. Jde o úpravu stravy směrem k racionální výživě, která bude zahrnovat zdravé tuky, které nevyvolávají v těle zánětlivé procesy. Zejména se dá doporučit máslo, olivový olej, avokádo a další podobné tuky. Měli bychom zhubnout a udržovat tělo v pohybu. Zásadní pro snížení krevního tlaku je omezit příjem sacharidů. Tím současně bráníte rozvoji metabolického syndromu a vzniku cukrovky druhého typu, což obojí stav vašich cév dále komplikuje. Více o tom si přečtěte v článku zde.

Důležité je si uvědomit, že zvýšený nebo vysoký krevní tlak zvyšuje riziko infarktů, mozkových mrtvic a dalších nemocí, které vás přímo ohrožují na životě. Nezačínejte nikdy s polykáním tabletek dřív, než se pokusíte krevní tlak stabilizovat vlastní aktivitou. Některé studie ukazují, že u tlaků do 160/100 se ze zdravotního hlediska vyplatí stabilizovat tlak dietou a hubnutím, protože vedlejší účinky předepisovaných léků mohou být značné. Současně se ale nelze zlobit na lékaře, kteří předepíší léky i u lehce zvýšených hodnot krevního tlaku, když vidí, že pacienti nejeví o svůj stav zájem a nemají elán ke zlepšení vlastního zdraví.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47