Touha po štíhlé linii by měla byt touhou po zdraví. Ne vždy tomu tak je

 Zdraví 
24. srpna 2020 11:24 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Být hubený je zdravější JumpStory
Po internetu i v diskuzích mezi lidmi se stále objevuje téma hubnutí. Ne vždy se ale ví, jaké všechny důvody by nás měly k hubnutí dovést. Máme zcela zásadní informace.

Mnoho žen i mužů hubne proto, že je ve společnosti zakořeněn ideál krásy, který je definován v podobě hubené modelky. Kvůli tomuto ideálu si některé dívky vypěstují i poruchu příjmu potravy, V jiných společnostech mírná oplácanost může být spíš výhodou, neboť naznačuje, že nositel takové postavy je majetnější, protože si může dovolit více jídla. Při pohledu na Věstonickou venuši zase člověk vnímá, že dotyčná bude schopná splnit poslání být matkou. Přesto platí, že zdravá štíhlost by měla být naší metou. Proč?

Být hubený je zdravější

Štíhlá linie znamená více zdraví. Tato věta je tím správným důvodem, proč jít za štíhlou linií, proč měnit stravovací návyky a proč cvičit. Vše ostatní je nesmysl. Jsou totiž lidé, kterým se líbí jejich tlusté protějšky, takže se nedá říct, že by hubený člověk byl automaticky krásnější. Hubnout do plavek také nedává smysl, protože si můžete koupit koupací úbor pro jakoukoli postavu. A zatím ještě aerolinky nezavedly zvýšené poplatky za nadváhu, takže ani ekonomický aspekt není ve hře. Jedině snad, že udržování tlustého těla vyžaduje zvýšený příjem potravy, a tudíž musí takový jedinec vynaložit mnohem více peněz na své vykrmování. Prostředky by bylo možné využít přece jen i jinak.

Co všechno nám nadvaha a obezita působí

Tlustý člověk má ve svém životě postupně řadu tělesných i duševních obtíží. V jisté fázi zjistí, že se špatně pohybuje a určité aktivity se mu tak uzavírají. Nelze chodit na výlety, nelze jezdit na kole. Člověk se neprotáhne skalní soutěskou či nevejde na malou židličku v útulné kavárně. Tohle všechno by nemuselo nic znamenat, kdyby nedošlo také k razantnímu opotřebení kloubů dolních končetin. Ano, jsou to právě nohy, které schytávají veškerou námahu. Různé potřeby vyměnit kyčelní či kolenní klouby jsou toho dokladem.

Člověk s nadváhou míří s mnohem větší pravděpodobností k cukrovce druhého typu. Metabolismus takového jedince je v troskách, zvyšují se nejenom hladiny krevního cukru, ale také hladiny tuků. Kombinací obojího dochází k ucpávání tepen, ke vzniku infarktů, mrtvic či ischemických chorob dolních končetin. Hrozí trombózy s fatálními následky.

Člověk, který se stále vykrmuje, má našlápnuto ke žlučníkovým problémům. Obyčejně se zvýšený obsah tuku v krvi začne srážet do podoby žlučníkových kamenů, které v různé míře obtěžují, brání dobrému zažívání a obvykle vše končí odstraněním žlučníku, což sice pomůže od urputných bolestí, ale neřeší problém jako takový.

Protože tlustý člověk nemůže žít příliš zdravě a má také stálý přísun živin, je náchylnější k rozvoji různých dalších chorob. Asi nejvýraznější je nějaký druh rakovinného bujení. To neznamená, že se podobné nemoci nevyskytnou u lidí hubených, ale pravděpodobnost rozvoje karcinomu u člověka silné postavy, který se málo pohybuje a jehož příjem potravy je zvýšený, je samozřejmě vyšší.

Rizika honby za štíhlou linií

To, co bylo řečeno, ovšem neznamená, že by měl člověk svou štíhlou linii dosahovat nějakými drastickými metodami, které by znamenaly, že se ochudí o příjem potřebných živin. Naše tělo nutně potřebuje přísun bílkovin, tuků i sacharidů pro udržení správné funkčnosti. Potřebujeme zdroje vitaminů i minerálů. Řešením proto je se nepřejídat a soustředit se ve stravě na zeleninu doplněnou bílkovinami rostlinného i živočišného původu. Další inspiraci můžete nabrat třeba v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod