Levandulový sirup pomáhá při nespavosti i bolesti hlavy. Vyrobit si jej můžete sami

 Zdraví 
28. srpna 2020 09:15 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Levandulový sirup podporuje zdravé trávení  Depositphotos
Levandule se řadí mezi nejoblíbenější bylinky. Není divu. Fialové rostlinky vypadají krásně v květináči i na zahradě, příjemně voní, nejsou náročné na péči a navíc v létě odpuzují otravný hmyz. Kromě toho mají skvělé zdravotní účinky. Můžete si z nich sami vyrobit sirup. Inspirujte se.

Levandule má původ ve Středomoří, lidé však přišli na to, že z ní mohou mít velký užitek a pomalu se začala rozšiřovat po celém světě. Fialové květiny jsou velmi oblíbené i v Česku. Kromě toho, že si je lidé sází v bytech či na zahradách, levandule často uvidíte i na veřejných prostranstvích.

Zdravotní účinky levandulového sirupu 

Levandulový sirup má blahodárné účinky na lidské zdraví. Může vám pomoci zmírnit stres či úzkostné stavy. Navozuje uklidňující pocit, funguje trochu jako sedativa. Pokud máte potíže se spánkem, pijte ho denně. Zmírňuje bolesti hlavy a uvolňuje napnuté svalstvo. Zlepšuje trávení a pomůže vám při plynatosti. Podporuje činnost jater a napomáhá při zánětech. Vyzkoušet ho můžete i ve chvíli, kdy vás budou trápit afty.

Levandulový sirup

Zhotovení levandulového sirupu není náročné, zvládne to opravdu každý. K výrobě budete potřebovat následující ingredience.

  • 200 g levandulí
  • 2 litry vody
  • 2 citrony
  • 1 kousek skořice
  • 500 g cukru

Postup výroby

Ustřižené levandule nechte trochu zvadnout, protože se na nich může vyskytovat malý hmyz, který okem nemusíte spatřit. Když fialové rostliny necháte odležet a zvadnout, brouci už nebudou mít důvod na nich zůstávat. Levandule se neumývají, takže byste je neměli pěstovat v blízkosti vašich domácích mazlíčků, kteří by je mohli pomočit.

Začněte tím, že do hrnce vhodíte potřebné množství ustřižených levandulí. Fialové rostlinky zalijte vodou a nechte chvíli vařit. Poté nakrájejte citron na tenké plátky a vhoďte je do vroucí vody. Dále do ní přidejte i skořici. Vodu s ingrediencemi vařte zhruba patnáct až dvacet minut. Následně hrnec odstavte a nechte vychladnout.

Hrnec schovejte do chladné a temné místnosti. Nic z něj nelovte, jednoduše všechny ingredience nechte vylouhovat zhruba dvacet čtyři hodin. Druhý den do hrnce přidejte vámi požadované množství cukru a opět nechte vařit. Nakonec horký sirup přeceďte a nalijte do důkladně vyčištěných lahví, které obraťte dnem vzhůru. Dále čtěte: Fazole vám pomohou vyhnout se infarktu a rakovině.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum