Nejen vitaminy pomohou k pevnému zdraví. I jedna obyčejná činnost spouští v těle zdravé procesy

 Zdraví 
05. září 2020 12:55 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zpěv spouští v těle zdravé procesy Depositphotos
Často se k upevnění zdraví propagují vitaminy, bylinky a zdravý životní styl. Ale víte, že zpěv může pomoci vašemu zdraví přinejmenším stejně dobře? Pokud ne, tak si určitě přečtěte následující článek.

Zpěv je zvláštní aktivita. Člověk se bez něho obejde, ale pokud zpívá, určitě si pomůže. Ukážeme si, kterých oblastí se může zpěv dotknout a jak moc ovlivní naše zdraví. Je až překvapivé, jak moc nám zpěv pomáhá.

Zpívat může každý

Docela na začátek je dobré odbourat případný stud těch, kdo si myslí, že zpěv není pro ně. Je sice hodně lidí, kteří se rozhodně nemohou svým zpěvem živit, ale to neznamená, že nemůžou svým zpěvem upevňovat své zdraví. Vždyť pokud zpíváte falešně, nemusíte obtěžovat druhé, ale můžete zpívat jen pro sebe. A třeba s postupem času zjistíte, že je váš zpěv lepší a třeba se i zapojíte do nějakého společného zpívání v pěveckém sboru nebo budete zpívat pro radost někde u táboráku. Neschopnost zpěvu někdy tkví v naší psychice a prolomení této bariéry je pak užitečné i pro stav naší mysli.

Hlasivky jsou sval

Čistě z technického hlediska jsou hlasivky sval, který se různě napíná a povoluje a tím umožňuje vytvářet zvuky. Hlasivky potřebujeme k mluvení a při zpěvu je trénujeme zase trochu jinak. Prvním přínosem zpěvu je tak lepší tréning hlasivek, takže mohou vytvářet kvalitnější a silnější zvuk. Pozor ovšem na „přetrénování“. Nevhodným halekáním a přepínáním hlasu si můžete uhnat uzlíky na hlasivkách nebo jinak svaly opotřebovat. To není pochopitelně nic příjemného. Při prvních pokusech se zpěvem proto netlačte na pilu a postupně přidávejte čas, kdy zpíváte. Jakmile ucítíte, že mají hlasivky dost, přestaňte a dejte si třeba teplý čaj.

Co zpěv léčí

Už bylo naznačeno, že zpěv souvisí s naší psychikou. Opravdu se naše psychika mění a zpívání působí proti depresi, proti špatné náladě i proti určité uzavřenosti. Vědci prokázali, že lidé, kteří zpívají, mají méně nedorozumění se svým okolím. Zpěv má na naše tělo podobné účinky jako čokoláda nebo nějaký velký úspěch. Zpěv ale významným způsobem ovlivňuje naše zdraví díky lepšímu okysličení. Zpěv je dechovým cvičením. Při zpěvu dochází k hlubokým nádechům a dlouhým výdechům. Zvyšuje se kapacita plic, posilují se svaly v hrudníku, pohybující se bránice masíruje vnitřek břišní dutiny a celkově tak přispívá k lepšímu trávení. Svalová aktivita pak spaluje přebytečné kalorie, takže díky zpěvu můžete i hubnout. Zpěv se tedy dá zařadit k zajímavým metodám hubnutí. Jiné jsou popsané zde. Lepší přísun kyslíku zlepšuje látkovou výměnu a udržuje naše orgány v lepším stavu. Určitá dechová pravidelnost a hloubka nádechů ovlivňuje i srdeční rytmus, takže zpěv umí kompenzovat určité srdeční arytmie. Pochopitelně zejména pak zpěv, kdy zpíváte určité skladby s jasnou strukturou.

Jak často zpívat

Aby měl zpěv pozitivní dopad na naše zdraví, měli bychom zpívat denně. Někteří lidé začnou zpívat automaticky při práci, nebo když jsou v soukromí a potřebují se odreagovat. Dnes je zpěv vytlačován pasivním poslechem hudby. To je ale škoda. Jakkoli je poslech kvalitní hudby určitě přínosem, přece nic nenahradí vlastní, byť třeba neumělý zpěv. Měl by být přiměřeně hlasitý a pravidelný. Využít se dá každá chvilka a budete-li zpěvu věnovat půl hodinu denně, určitě uvidíte během několika měsíců jasné výsledky. Je to cvičení, které může bavit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve