Využijte švestky beze zbytků. Z pecek vyrobte léčebnou pomůcku

 Zdraví 
03. září 2020 12:10 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Švestky v sobě skrývají pravý poklad Pixabay
S koncem léta nám příroda vydává své poklady a švestky jsou toho jasným příkladem. Milujeme je v koláčích, povidlech, marmeládách, ale i jen tak čerstvé, a někteří z nás dokonce i v podobě pálenky. Pecky ale u většiny z nás končí v koši. A to je právě chyba.

Kolikrát se vám už stalo, že jste potřebovali pomoc od bolesti břicha, zad, hlavy, kloubů nebo podvrtnutého kotníku? Jistě se to stane ještě mnohokrát. Od všech těchto problémů vám může pomoci podomácku vyrobený polštářek, jehož náplní jsou švestkové pecky. Ty jsou totiž schopné akumulovat teplo a to následně uvolňovat a přenášet na místo, na které jej přiložíte.

Příprava pecek

Než nasbíráte dostatečné množství pecek, asi vám to pár dní potrvá. Pokud ale švestky zavařujete na zimu, můžete mít nasbíráno dostatečné množství během chvilky. Pokud je sbíráte více dní, vždy je jen lehce omyjte a nechte uschnout. Celkovou várku pak vložte do hrnce s vroucí vodou a nechte ji půl hodiny vařit. Poté pecky slijte a v sítu důkladně očistěte.

Pokud máte doma síťku na praní spodního prádla, vložte pecky dovnitř a vyperte je ještě v pračce na 40 °C. Se síťkou vložte do pračky buď deku, dva ručníky nebo prostěradlo. Zkrátka něco, co pračku alespoň trochu zaplní. Po vyprání pecky co nejrychleji usušte, aby vám nezplesnivěly. Můžete je usušit v troubě nebo sušičce na ovoce. Mnoho zdravotních výhod vám přinesou i hrušky, o kterých píšeme zde.

Zašijte je do polštářku

Vyberte si nějakou látku, která se vám líbí, nejlépe bavlněnou. Z látky si vystřihněte požadovaný tvar a umyté a vysušené švestkové pecky vložte dovnitř a zašijte. Polštářek je takto připravený k použití. Pokud se vám v průběhu používání jakkoliv ušpiní, lze jej vyprat opět v pračce. Je dobré ho pak ale zase rychle vysušit, aby náplň nezplesnivěla.

Nahřát i zchladit

Polštářek lze buď nahřát, anebo nachladit. Můžete jej položit na topení nebo na několik minut do předehřáté trouby. Ohřát polštářek můžete i v mikrovlnce. Stačit vám na to bude jedna minuta. Pokud ho potřebujete zchladit, vložte ho vy igelitovém pytlíku alespoň na půl hodiny do mrazáku.

K čemu polštářek využít

Teplý polštářek se výborně hodí na kojenecké koliky, maminky jej využijí i při nahřívání prsou před kojením. Lze jej ale použít i na bolesti břicha při nadýmání nebo při bolestivé menstruaci. Výborně pomáhá i na ztuhlou šíji a bolestivá záda, klouby či svaly. Na čelo lze polštářek přikládat i při migrénách, zánětech dutin či nachlazení. Při kašli položte polštářek na hrudník.

Naopak studený polštářek pomůže snížit otok při různých úrazech, pomůže od bolesti zubů a výborně se hodí na popáleniny nebo spálení od sluníčka. Zmírní bolest i v případě píchnutí bodavým hmyzem, s jeho pomocí lze tlumit i horečku přiložením na čelo či pod paži.

Výhody oproti jiným výplním

Švestkové pecky jsou materiálem, který vás vůbec nic nestojí, je 100% přírodní, antialergický a hlavně drží teplo mnohem déle než třeba pohankové nebo špaldové slupky. Výhodou je, že se dají prát, jsou objemově stálé a dokonce mají masážní účinky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod