Dopřejte si zeleninu, která vám pročistí tělo, sníží cholesterol i tuk a ještě ochrání před viry

 Zdraví 
08. října 2020 08:56 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Artyčok se řadí mezi superpotraviny Depositphotos
I v českých obchodech můžete narazit na artyčoky. Zeleninu, kterou milují hlavně ve středomořských oblastech. Nebojte se ji zařadit do svého jídelníčku. Kromě toho, že svá jídla obohatíte o delikátní potravinu, ještě uděláte mnoho pro své zdraví.

Artyčok je zelenina příbuzná bodláku. Má mírně nahořklou chuť a výborně se hodí do polévek, salátů, omáček, pod maso i na pizzu. Největším benefitem artyčoku je jeho obrovský vliv na zdraví. Tato zelenina obsahuje dostatek bílkovin a vitaminy C, B, A a E i K. Z minerální látek pak hlavně vápník, hořčík a železo. Nejdůležitější je však látka cynarin, která omlazuje buňky, chrání játra, působí příznivě na trávení. Dokáže ulevit od bolestí břicha a plynatosti. Také se podílí na snižování cholesterolu v krvi. Pravidelné pojídání prý zlepšuje i kožní exémy. Po artyčocích byste měli sáhnout i tehdy, pokud chcete zhubnout.

Účinky artyčoku na zdraví

  • Podporuje obranyschopnost.
  • Má detoxikační účinky – pročišťuje tělo od škodlivých látek.
  • Regeneruje a chrání buňky před působením volných radikálů.
  • Funguje jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním.
  • Snižuje vysoký cholesterol.
  • Čistí cévy od “zlého” tuku.
  • Snižuje vysoký krevní tlak.
  • Má antiseptické účinky.
  • Zmírňuje příznaky alergie a alergických reakcí.
  • Zlepšuje a urychluje trávení a metabolismus.
  • Podporuje vylučování žluči, tím zrychluje chod trávení.
  • Podporuje pravidelnou stolici.
  • Odstraňuje plynatost.
  • Zlepšuje funkci žaludku a jater.
  • Zabezpečuje optimální vyplavování žluči.
  • Působí preventivně proti vzniku žlučníkových kamenů.
  • Normalizuje hladinu cukru v krvi.
  • Udržuje zdravé tělo a mladistvý vzhled.
  • Udržuje zdravé kosti.
  • Podporuje kognitivní funkce a fungování mozku.

Jak v obchodě nesáhnout vedle

U artyčoku se využívají květní úbory. V obchodě vybírejte takové, které jsou pevné na stisk, se semknutými listeny a bez nahnědlých listů. Pokud stisknete listy proti sobě a uslyšíte jemný zvuk, jako když dře mezi nimi písek, je to dobrý znak ještě čerstvého artyčoku.

Nejvíce živin obsahuje srdíčko, které se dá jíst i syrové. Před konzumací nejprve otrhejte vnější lístky, vytlačte z dužiny šťávu a tu vypijte. Vymačkané listy si usušte na čaj. Artyčoky se podávají vařené s různými omáčkami, dají se smažit, zapékat s různými druhy sýrů i nakládat.

Příprava artyčoků

Pokud jste si domů přinesli artyčok a nevíte, co s ním, možná vám pomůže tento návod. Nejprve je omyjte ve vodě s trochou octa. Potom vařte v osolené vodě. Že je artyčok hotový, poznáte tak, že lístečky půjdou lehce vytrhnout. Trvá to přibližně 45 minut. Při konzumaci se lístečky pomalu vytrhávají a jejich konce se namáčejí do různých omáček. Výborné jsou i dušené, grilované, smažené i pečené. Hojně se také nakládají. Artyčoky vydrží po odříznutí v chladničce zabalené do fólie až tři týdny. 

Kdo by se měl artyčoku vyvarovat

Artyčoky mají vysoký obsah sodíku a nejsou vhodné pro lidi s ledvinovými nebo oběhovými potížemi. Terapeutické dávky by neměly užívat ani děti do 12 let, těhotné a kojící ženy a lidé s alergií na rostliny z čeledi hvězdicovité. Dále artyčok v terapeutických dávkách nesmí užívat lidé s hypoacidní gastritidou (chronický zánět žaludku), akutním onemocněním jater, při žlučníkových kamenech či neprůchodnosti žlučových cest.

Artyčokový čaj

Připravit si můžete třeba léčivý artyčokový čaj.  Stačí jednu čajovou lžičku artyčokového listu přelít šálkem vroucí vody, nechat 10 minut vyluhovat a scedit. Ideálně se podává 4x denně malý šálek, nebo se popíjí 1,5 litru během dne. Čaj můžete užívat rovněž zevně na koupele rukou a nohou při ekzémech. Dopřát si ale můžete i zdravou českou zeleninu a ovoce, o tom, které plodiny jsou nejzdravější na zimu, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Felix Slováček je až neuvěřitelně vitální: S partou přátel navštívil lyžařské středisko v Cavalese....

Styl

Umění stárnout: Kombinace jemných estetických úprav i filozofie přijetí inspirované japonským wabi-sabi

Tech

Archeologický objev pod hradem Loket: Pozůstatky z 11. století odhalují dávnou historii