Šedý zákal může vést až k oslepnutí. Chraňte svůj zrak před jeho vznikem

 Zdraví 
05. října 2020 11:22 / Eva Vogelová
  4
📷
5 fotografií v galerii
Šedý zákal vzniká hromaděním proteinů uvnitř čočky Depositphotos
Šedý zákal rozhodně není vhodné podceňovat. Najednou začnete vidět rozmazaně a dvojitě. Barvy okolo vás už nebudou syté, ale spíše vybledlé. Ztratíte periferní vidění a postupně možná i celý zrak. Žít ve tmě nechce patrně nikdo. Proto je důležité se věnovat prevenci vzniku šedého zákalu.

Na vznik makulární degenerace má vliv dědičnost, stárnutí a životní styl. Dědičnost ani stárnutí neovlivníte, ale životní styl ano. Kouření, nadměrné pití alkoholu, nezdravé stravování či nedostatek pohybu může v kombinaci spolu s dalšími faktory zapříčinit vznik šedého zákalu. Někdo však nemusí předejít šedému zákalu, i kdyby se rozkrájel. Některými preventivními kroky lze jeho postup alespoň zpomalit nebo oddálit jeho vznik.

Jak vzniká šedý zákal?

Čočka v oku se postupně začne zakalovat a postižený jedinec má pocit, že se dívá přes zamlžené či špinavé sklo. Makulární degenerace vzniká kvůli shlukování proteinů, které se nacházejí uvnitř čočky. Tento proces vede ke zhoršení průchodu paprsků do oka. Postupem času jedinec s šedým zákalem vidí hůř a hůř.

Noste sluneční brýle

Oči kvůli UV záření poměrně trpí. Měli byste je chránit, protože škodí čočkám, což může vést ke vzniku šedého zákalu. Noste sluneční brýle s tmavými čočkami, které budou vybavené UV filtrem. Chránit své oči před UV zářením byste neměli jen v létě, ale v jakémkoliv ročním období. V létě si však dávejte větší pozor. Ženy mohou nosit klobouky se širokým okrajem, který částečně průchod k očím slunečnímu záření zabrání.

Zajistěte svému organismu dostatek správných vitaminů

Téměř každý ví, že betakaroten ochraňuje zrak, ale vitaminů, které očím prospívají, je mnohem více. Zdravý zrak dokáží zajistit i vitaminy C a E. Dále očím prospějí minerály selen a zinek. Kombinace těchto doplňků zajišťuje správnou funkci sítnice a chrání buněčnou strukturu oka.

Důležitou roli v ochraně zraku hrají i vitaminy B2, B6 a B12. Vitamin B2 brání zrak před poškozením buněk. Vitamin B6 je potřebný pro správnou funkci slzného filmu. Vitamin B12 hraje důležitou roli při zvlhčování očí. Nemusíte všechny tyto vitaminy a minerály přijímat z doplňků stravy, ale najdete je i v konkrétních potravinách.

Nevyhýbejte se pravidelnému pohybu

Pohyb má pozitivní vliv na celý organismus, ale pomůže i vašim očím. Pokud je to možné, vyberte si aktivnější sport, při kterém se zapotíte. Nemusíte cvičit každý den, ale alespoň dvakrát až třikrát do týdne. Zlepší se vám celkově vaše fyzická kondice a předejdete zrakovým potížím. Přečtěte si, jak se lze vyhnout mozkové mrtvici.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008