Neotřelé triky pro hebké paty. Místo na pedikůru zajděte do spíže

 Krása 
09. listopadu 2017 13:10 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Tvrdé a popraskané paty jsou nejen kosmetickou, ale i velmi bolestivou záležitostí Shutterstock
Ztvrdlá a popraskaná kůže na patách není problémem pouze letních dní. Odumřelé a nedostatečně hydratované pokožce se nevyhneme ani v zimě. Bolestivé praskliny se navíc mohou působením nečistot zanítit a způsobovat silnou bolest.

Jak se problému ztvrdlých pat vyhnout? Musíte myslet dopředu. Prevence je vždy tím nejlepším řešením a není tomu jinak ani v tomto případě. Na ztvrdlé paty ale pomohou i babské rady a ingredience z vaší spižírny. Chcete se dozvědět, jak si poradit s poraněnou kůžičkou kolem nehtů? Přečtěte si o tom náš článek.

Odumřelá kůže musí pryč

Základem je odumřelou kůži pravidelně odstraňovat pemzou, pilníkem, nebo si rovnou zajít na pedikůru, kde se o vaše paty postarají vskutku královsky. Pemza je sice nejrozšířenějším nástrojem v boji proti tvrdé kůži, ale může způsobovat malé praskliny, které se mohou zanítit. Kovové nebo skleněné pilníky jsou tudíž mnohem vhodnější metodou. Když si nohy předtím na nějakou dobu naložíte do teplé vody, bude procedura mnohem efektivnější.

Pravidelná péče musí být

Odstraněním odumřelé kůže ale cesta k hebkým patám pouze začíná. Chodidla je nutné hlavně pravidelně hydratovat, k čemuž vám poslouží jak speciálně vyvinuté krémy, tak ale i suroviny, které možná máte doma v lednici, spižírně nebo lékárničce.

Jedlá soda – koupel v lavoru s teplou vodou a třemi lžícemi jedlé sody působí na tvrdou kůži skvěle. Zbaví kůži odumřelých buněk a navíc působí antibakteriálně. Udělejte si koupel ještě před procedurou s pemzou nebo pilníkem a uvidíte, jak vám pak obrušování půjde snadněji. Chodidla pak namažte například vazelínou.

Citronová lázeň – chodidlům prospěje i koupel v teplé vodě s půl hrnkem citronové šťávy, lžící soli a třemi lžičkami růžové vody. Když přidáte i dvě lžíce glycerinu, krásně vám kůže na patách změkne. Po dvaceti minutách nohy z vody vyndejte a opláchněte.

Kokosový olej – je to všemocný „lék“ snad na všechno. Hydratuje pleť, dodává lesk vlasům, zbaví vás kruhů pod očima a také skvěle funguje v boji proti tvrdým patám. Důležitá je však pravidelnost. Nohy mažte každý večer a pro větší účinek je před spaním zabalte do ponožek nebo potravinové fólie.

Sádlo – je levnější variantou kokosového oleje. Chodidla znatelně promastí, jen budete ráno vonět jako něco, se by se dalo namazat na chleba s cibulí.

Tvaroh – místo kokosového (nebo i olivového) oleje či sádla můžete použít i tvaroh. Při této proceduře však bude mikrotenový sáček a ponožky nutností. Namažte po koupeli a broušení chodidla tlustou vrstvou tvarohu, zabalte do sáčku, oblečte si ponožky a jděte spát. Ráno neuvěříte svým očím, jak hebké nohy budete mít. Jen se připravte na nepříjemný odér.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod