Milujete kávu, ale musíte se jí vyhnout? Máme několik tipů, jak ji zdravě nahradit

 Zdraví 
08. listopadu 2017 08:05 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Poradíme vám, čím lahodnou kávu nahradit Shutterstock
Káva patří k oblíbeným nápojům. Někdy se jí však musíme nebo chceme vyhnout. Máme několik tipů, které vám pomohou vybrat správné řešení.

Kdo by se měl kávě vyhnout

Kávě by se měly vyhnout zejména těhotné a kojící ženy. Obsah kofeinu škodí plodu. Děti se pak rodí s nižší porodní váhou. Může se objevit chudokrevnost a další zdravotní komplikace. Káva se nedoporučuje také u různých dalších potíží – například zvyšuje překyselení organismu, dráždí žaludek a obsah kofeinu může škodit i některým dospělým.

Káva bez kofeinu

Káva, ze které byl uměle odebrán kofein, je určitým řešením. Je to stále káva. Komu vadí jen kofein, má vyhráno. Pokud je ale základem vašich potíží káva jako taková, budete muset sáhnout po jiné alternativě. Ani kávy bez kofeinu by budoucí maminky neměly vypít víc jak dva nebo tři šálky denně.

Melta

Melta je nápoj připravovaný z čekanky, cukrové řepy, ječmene a žita. Babičky ji dobře znaly z časů války. Káva byla vzácností a melta byla její náhradou. Pravdou je, že jde o náhradu poměrně zdravou. Jedná se ovšem o kávu, která obsahuje obiloviny. Pozor si proto musejí dát ti, kteří nesnášejí lepek. Čekanka obsahuje inulin, který pomáhá růstu zdravé střevní mikroflóry.

Špaldová káva

Vyrábí se i náhrada kávy z nešlechtěné pšenice špaldy. Platí pro ni to, co bylo řečeno i o meltě. Chuť je relativně slušná. Obsahuje lepek. Má navíc obsah některých prvků jako je hořčík, vápník, fosfor a zinek.

Nápoj Maca

Vyrábí se ve formě prášku, který se zalije vodou. Základem je sušený kořen rostliny Maca. Má povzbuzující účinky. Zvyšuje plodnost u mužů i žen a pomáhá při menopauze.

Samotná čekanka

Kdo chce experimentovat, může se pustit do vykopávání kořene čekanky a jeho pražení. I samotný kořen se dá použít. Můžete si tak vyrobit domácí kávu, která má i některé léčivé účinky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod