Za ploché nohy si často můžeme sami. Když se vyvarujete těchto věcí, týkat se vás nebudou

 Zdraví 
06. listopadu 2017 08:02 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Propad příčné a podélné klenby je nepříjemnou záležitostí, které se však dá do jisté míry předejít Shutterstock
Udržet si celý život plně funkční příčnou a podélnou klenbu je pro pružnou chůzi, stoj a další pohyby nesmírně důležité. Špatnou chůzí, nevhodnou obuví a dalšími faktory však jejich životnost výrazně snižujeme a zaděláváme si tak na nepříjemné komplikace.

Příčná i podélná klenba jsou udržovány jednak tvarem a architektonikou kostí, klouby a vazy, tak ale i pomocí svalstva nohy a bérce. Podle současných poznatků se však během obyčejné chůze svaly dostatečně neposilují. K posilování dochází až během větší zátěže, proto se pro udržení zdravé klenby doporučuje pravidelně sportovat. Existují ovšem také další faktory, které ovlivňují stav naší klenby.

Co plochost způsobuje

Na stav naší klenby má vliv několik faktorů. Některé bohužel nemůžeme změnit, ale co změnit můžeme, je způsob chůze a zvolená obuv. Nejčastější chybou je chůze přes patu, kdy veškerý náraz netlumí celé chodidlo, ale pouze pata. Více se o správné technice chůze dočtete zde.

Mohou mezi ně patřit ale i:

  • vrozená vada způsobená vadným vývojem
  • špatná péče o nohy v dětství
  • nevhodná obuv (především u dětí)
  • přetěžování klenby (hlavně obezitou)
  • zvýšená zátěž při závodním sportování
  • poúrazový stav
  • genetika

Jak propadu klenby předejít

Volte vhodnou obuv

Při nákupu bot se nezdráhejte zaplatit vyšší částku. Na rozdíl od svetrů či kabátů totiž vyloženě platíte za své zdraví. Velmi nízká cena se ve většině případů rovná špatným botám, které vám mohou způsobit řadu deformit a vést k propadu klenby. A ta je, jak známo, bolestivou záležitostí, která někdy končí až operací. Přitom se jí dá v některých případech předejít.

Největší hrozbou jsou vysoké podpatky, kdy se prsty mačkají dopředu. Zrovna tak ale malá, příliš úzká, ale i široká obuv nebo nekvalitní stélka mohou způsobovat různé deformace. Noste raději dostatečně prostornou obuv, která je ohebná, ale zároveň pevná se správně anatomicky tvarovaným vrškem. Nic nezkazíte ortopedickými vložkami, které zajistí správnou podporu klenby přímo na míru.

Hlídejte si hmotnost

Nadváha je bohužel u důvodů ploché nohy na prvním místě. Klenba se nadměrně zatěžuje a brzy se propadá. Sport a udržování váhy je proto maximálně důležitým způsobem v boji proti ploché noze. Při vysoké nadváze však začněte nejprve chůzí. Nevhodný sport by mohl mít pro klenbu ještě destruktivnější následky.

Chůze naboso

Doma si bačkory klidně obujte, ale jakmile máte možnost projít se po nerovném povrchu, jako je například písek, oblázky, tráva, hlína, boty na chvíli odložte. Pomůžete svým chodidlům a ještě si užijete příjemnou masáž.

Zacvičte si

Pravidelné cvičení správnou funkci klenby podporuje a navíc vám pomůže i s křečovými žilami a studenými končetinami, jelikož rozproudí krev v žilách. Kdykoliv sedíte, zakružte si nohama v kotníku směrem dovnitř a ven, stoupejte si střídavě na špičky a na paty, válejte chodidlem po zemi malý míček.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve