Darováním vajíček můžete pomoct bezdětným párům. Která žena, může být vhodnou dárkyní?

 Vztahy 
03. listopadu 2017 07:36 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Mnoho žen má v dnešní době problémy s vlastní plodností Shutterstock
Internetem koluje celá řada inzerátů a reklamních výzev, aby ženy darovaly vajíčka bezdětným neplodným párům. Některé výzvy apelují na pomoc a dobrý pocit, který darování vajíček provází, jinde se zdůrazňují desetitisícové odměny jako fajn přivýdělek. 

V České republice se metoda darování vajíček při léčbě neplodnosti považuje za metodu legální. Dárkyněmi vajíček jsou buď ženy, které samy podstupují léčbu neplodnosti pomocí metody IVF (mimotělní oplodnění), nebo jsou to dobrovolné dárkyně, které podstupují hormonální léčbu za účelem darování vajíček jiným ženám.

Být matkou je zbožné přání mnoha žen, které z jakéhokoliv důvodu již nemohou otěhotnět. Zejména po 35 letech věku ženy se pravděpodobnost otěhotnění výrazně snižuje. Lékaři upozorňují, že po dovršení 35 let plodnost začne prudce klesat, po 40 letech se pravděpodobnost početí snižuje na 5 procent na jeden menstruační cyklus. Důvodem bývá stárnutí vajíček, protože ta se nachází v těle ženy od narození. 

Vhodná dárkyně

Která žena, může být vhodnou dárkyní vajíček, díky jejímuž odvážnému kroku mohou "otěhotnět" stovky jinak neplodných žen? Dárkyní může být pouze zdravá žena ve věku 18 až 35 let. Tato dárkyně musí splňovat několik přísných kritérií.

Za prvé nesmí přenášet žádné geneticky podnímané onemocnění, mít normální reprodukční systém, musí být mentálně i psychicky zdravá. A samozřejmě musí jí negativně vyjít testy na sexuálně přenosné nemoci, jako je AIDS, hepatitida typu B a C, syfilis, chlamydie a cytomegalovirus.

Hormonální terapie

Pokud žena splňuje všechny výše uvedené podmínky, k tomu darovat vajíčko jí už nic nestojí v cestě. Není to ale rozhodně nic jednoduchého. Zdravá žena, která se pro tak závažný krok dobrovolně rozhodne, musí nejprve v centru asistované reprodukce podstoupit hormonální léčbu. Je jí tak naplánován stimulační cyklus, který je ukončen odběrem vajíček.

V první polovině tohoto cyklu se dárkyni podávají hormony, které podporují růst a zrání většího počtu vajíček. Samotný odběr vajíček se provádí v krátkodobé celkové anestezii a trvá zhruba dvacet minut. Za dvě hodiny už může dárkyně i s doprovodem odejít domů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008