Oliv je nepřeberné množství. Poradíme, jak vybrat ty nejlepší

Každý druh oliv vypadá a hlavně chutná jinak
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Ostatní 
09. listopadu 2017 08:48 / Shutterstock
  2   0
Olivy se z botanického hlediska řadí mezi ovoce a o jejich prospěchu na lidské zdraví nelze pochybovat. Jak se ale mezi jednotlivými druhy vyznat a podle čeho vybrat třeba v obchodě ty nejlepší?

Olivy obsahují vitamíny A a E, nenasycené mastné kyseliny (fungují dokonce jako známý koenzym Q10), antioxidanty, přírodní vlákniny a minerály, zejména železo, vápník, draslík a hořčík.

Pochutnat si můžete buď na černých, nebo pak na zelených olivách. Jde v podstatě o ten samý plod, jen v jiné fázi zrání. Zelené olivy jsou ještě nezralé plody, které už ale dosáhly plné velikosti. Jak zrají, mění svou barvu, a to od různých odstínů hnědé, přes červenou, fialovou až po černou, což je známka úplné zralosti.

Barva olivy souvisí i s její chutí. Zelené olivy mají pevnější strukturu, obsahují méně oleje a mají více nahořklou chuť. Naopak černé olivy jsou měkkčí, obsahují asi 20 - 30 % oleje na váhu a jsou jemnější.

Není černá jako černá

Pokud dáváte přednost černým olivám, měli byste se mít v obchodě obzvlášť na pozoru. Prodejci totiž často nabízejí černé olivy, které ovšem se zralými plody nemají nic společného. Ve skutečnosti totiž jde o obarvené zelené olivy! Takové olivy mají nevýraznou a jakoby máslovou chuť.

Čerstvě sklizené olivy jsou nepoživatelné, protože jsou příliš hořké. Louhují se proto několik hodin až dní v roztoku hydroxidu sodného. Louh se potom odstraní několikadenním mácháním a olivy se naloží a nechají kvasit po dobu 6 až 12 měsíců. Jenže černé olivy lze udělat i ze zelených. Stačí je louhovat za přítomnosti vzduchu, a oxidace u nich způsobí ztmavnutí barvy. Černá barva se pak zintenzivní a stabilizuje přidáním glukonátu nebo mléčnanu železnatého do nálevu.

Naštěstí lze tyto nepravé černé olivy snadno rozpoznat. Stačí si přečíst složení. Pokud zde najdete konzervant E579 nebo E585, jde o zelené olivy obarvené načerno. Chuť skutečných zralých černých oliv je od těch "falešných" jasně rozpoznatelná. Opravdové černé olivy jsou poměrně výrazně aromatické, mají plnou chuť a často se prodávají nakládané v bylinkách, v olivovém oleji nebo jen tak v nálevu.

Jak v obchodě vybrat ty nejlepší olivy

Podle odborníků obecně platí, že ve sklenici nebo plechovce jsou olivy kvalitnější. Už jen proto, že v plastovém sáčku se během skladování často pomačkají a zcela tak změní strukturu. Zlatou střední cestou jsou olivy ve skle. Díky pevnému obalu nebývají olivy zdeformované, ale drobnou nevýhodou je samotné sklo. Olivy jsou v něm totiž vystaveny působení světla, což na ně nemá zrovna nejlepší účinek. Nejkvalitnější olivy by tak měly být v plechovce. Jsou sterilované, mechanicky se nepoškozují a nejsou vystaveny působení světla. A s jakými druhy se v obchodech nejčastěji setkáte?

Kalamata - jde o řecké olivy, které mají tvar mandle a jsou asi 12 mm dlouhé. Většinou bývají naložené v láku a jsou šťavnaté.
Manzanilla - pěstují se ve Španělsku a jedná se o nejčastěji pěstované olivy na světě. Jsou také nejkulatější. Běžně jsou k dostání pod názvem olivy Seville.
Nicoise - tyto drobné olivy pocházejí z Provence nebo severní Afriky. Jsou hořkonakyslé a mají obvykle ořechovou chuť.
Picholine - pěstují se ve Francii a je pro ně typická křupavá, jemná, bylinková a až skoro sladká chuť, ovšem s nádechem soli.
Moroccanské olivy - tyto černé, suše naložené olivy se vyznačují svraštělou slupkou. Mají silnou chuť s nádechem hořkosti.
Gaeta - italský druh oliv, většinou s vrásčitou slupkou. Bývají suše naložené, potřené olivovým olejem nebo jsou v oleji naložené. Mají štiplavou chuť.
Arbequina - z těchto španělských oliv kulatého tvaru a slabě nahnědlé barvy se lisuje vysoce kvalitní olivový olej. Jsou světlejší, kyselé, tvrdé a křupavé. Vynikají skvělou chutí.
Farga Aragon - tyto malé tmavé španělské olivy mají bohatou, hutnou a skvělou chuť.
Hondroelia - velké hutné řecké olivy, světlé hnědofialové barvy. Jsou tvrdé, trpké a podle odborníků opravdu výtečné.
Ligurian Green - tento druh pochází z Austrálie. Mají strakatou zelenou barvu.
Ligurian black - italské olivy lahodné chuti.
Cerignola / Bella di Cerignola - veliké olivy pocházející z jižní Itálie. Mají buď světle zelenou nebo černou barvu. Zelené olivy se připravují v solném nálevu a černé se sklízejí ještě nezralé a procházejí oxidačními procesy, čímž získají černou barvu.

📷
4
fotografie
Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Aktivní dovolená v italských Alpách vás dostane

Zprávy

Švýcarsko odmítlo občanství dvěma muslimům, nechtěli podat ruku

Bydlení

Co se starými cihlami? Využít se dají jen některé

خرید vpn خرید فیلتر شکن خرید vpn خرید vpn خرید فیلتر شکن خرید vpn