Jak bezpečně poznat celiakii a jak ji řešit

 Zdraví 
05. ledna 2019 12:51 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Výrobkům z běžné mouky se musí celiak vyhnout Shutterstock
Celiakie je nemoc, která má svůj zdroj v nesnášenlivosti lepku. Její zanedbávání ale může vést k vážným zdravotním následkům. Přinášíme proto přehled příznaků, které vám pomohou nemoc rozpoznat.

Obzvlášť důležité je, abyste věnovali pozornost těmto příznakům také u svých dětí, případně lidí v okolí. Někteří jedinci si totiž neuvědomují, že jsou vážně nemocní, své potíže neřeší, někdy je jim i hloupé se s nimi svěřovat. I když nemusí jít vždy přímo o celiakii, často se u těchto lidí diagnostikuje tendence k alergii na lepek, která je také velmi nepříjemná a obtěžující.

Základní příznaky

Základní příznaky neléčené celiakie jsou bolesti břicha spojené s nadýmáním. Břicho je tedy nafouklé, kručí v něm, člověk se cítí velmi nepříjemně. Dostavuje se průjem, který bývá světlý a velmi objemný. Stolice silně páchne. Mohou se dostavit i některé vedlejší příznaky, například afty v ústech. Protože se ve střevech nedaří správně trávicí proces a živiny nepřecházejí do těla, pacienti trpí vlastně podvýživou. Dostavuje se únava, chudokrevnost a ztráta hmotnosti. Jedná-li se o dítě, může dojít k poruchám růstu. V každém případě se může objevit osteoporóza, tedy řídnutí kostí a kazivost zubů. Celiakie bývá doprovázena i nesnášenlivostí laktózy.

Další projevy

Asi ve čtvrtině případů se objevuje tzv. Duhringova dermatitida. Jde o druh ekzému, který se objevuje zejména u pacientů mezi 20 – 30 lety věku. Na kůži jsou vodnaté puchýřky, které silně svědí. Někdy se kombinují i s jiným typem ekzému.

Dlouho zanedbaná celiakie má za následek poškozené tenké střevo. Mohou se objevit různé trhlinky, vředy, snižuje se průchodnost střeva a může se objevit i rakovina. Celiakie má jistou souvislost s autoimunitním onemocněním. Celiaci mají k těmto onemocněním blíže než jiní lidé. Hrozí tak cukrovka 1. typu, mikroskopická kolitida střev, zánět štítné žlázy či biliární cirhóza jater.

Léčba

Základní a podstatná léčba je vlastně jednoduchá. Jde o dodržování bezlepkové diety. Svého času to byl obrovský problém, ale dnes už je na trhu tolik přirozeně bezlepkových potravin, že nemocný nemá potíž si vybrat takovou stravu, která mu bude zcela vyhovovat. Dobrou poznámkou ale může být, že není třeba za každou cenu se snažit nahradit pečivo pečivem bezlepkovým, které je drahé. Prostě začněte používat produkty, které jsou běžně dostupné a laciné. Ať se jedná o různé kukuřičné placky či krekry nebo o výrobky z čočkové, kukuřičné či rýžové mouky. Bezlepková dieta může pomoci naopak těm, kdo mají nadváhu se dostat do normálu a začít jíst zdravěji. Více o tom najdete v článku zde.

Zatímco domácí vaření dnes není žádným problémem, stále ještě přetrvává problém v restauracích, kde často slíbí, že pokrm neobsahuje žádný lepek, ale vy stejně zjistíte, že byl zahuštěn a nevíte, zda byl použit kukuřičný či bramborový škrob nebo mouka.

Je jasné, že na vážnější stavy jsou potřebné i určité léky, které napraví škody způsobené lepkem. Potřebné jsou také pravidelné kontroly specialisty. Osoby, které dodržují dietní režim, mají přitom velkou pravděpodobnost, že povedou zdravý kvalitní život a vyhnou se jim různé komplikace.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?