Proti svalovým křečím zabere vhodně zvolený jídelníček

 Zdraví 
04. ledna 2019 16:04 / Šárka Sokolská
  2
📷
6 fotografií v galerii
Křeč v noze může trvat pár sekund, ale i několik minut Shutterstock
Křeče v nohách dokážou pěkně potrápit, a to obzvlášť v noci. Proti nim se však dá bojovat i jídlem. Jaké potraviny tedy zvolit?

Ať už rádi sportujete nebo trávíte volný čas u televize či počítače, určitě jste se už někdy setkali se svalovou křečí. Tyto bolestivé problémy, které mohou trvat několik sekund až minut, obvykle signalizují buď nedostatek některých vitaminů a minerálů, nebo přetížení svalů či jejich rychlý růst. 

Správný jídelníček

V drtivé většině případů ale za těmito potížemi stojí nevhodně sestavený jídelníček, který nezajistí optimální rovnováhu draslíku, hořčíku a vápníku v krvi. Zkuste tedy v první řadě zvýšit příjem draslíku, hořčíku, vápníku a vitaminu B2. Koupit si můžete jak preparáty z lékárny, tak zkusit zařadit do jídelníčku některou z potravin, která tyto cenné látky obsahuje v hojném množství.

Nevyhýbejte se luštěninám

Nejenom fazole, ale i ostatní luštěniny dokážou s křečemi pořádně zatočit. Mají totiž vyvážený obsah hořčíku, draslíku i vápníku. Kromě toho obsahují také spoustu bílkovin, takže jsou ideální volbou pro sportovce.

Nebojte se zhřešit

Nic se nemá přehánět, a to ani se sladkým. Ale na druhou stranu, proč si trochu nezahřešit? Taková kvalitní hořká čokoláda s vysokým procentem kakaa vám nejenom uspokojí chuťové buňky, ale také je doslova napěchovaná hořčíkem, jehož nedostatek způsobuje nepříjemné křeče v nohou. Pokud nemáte rádi hořkou čokoládu, pak sáhněte po banánu.

Sušené meruňky

Meruňky jsou úžasnou zásobárnou draslíku. Ten je potřebný k udržení dostatečného množství tekutin v buňkách. Nejlepší jsou samozřejmě meruňky čerstvé, ale v zimním období klidně sáhněte po sušených. Vybírejte takové, které nejsou sířené a doslazované. A klidně je mlsejte u televize místo nezdravých brambůrků.

Ořechy a semínka

Spoustu lidí se vyhýbá ořechům a semínkům kvůli jejich kalorické hodnotě. Jenomže je to velká chyba. Pokud se to s jejich množstvím nepřehání, vaší postavě neuškodí. Naopak. Dodají jim celou řadu minerálů. A ty jsou potřeba právě v případě křečí. Takže zalovte ve vaší spižírně a dejte si hrst slunečnicových semínek nebo mandlí. Ty navíc umí zahnat i pálení žáhy. Další tipy, jak rychle zahnat pálení žáhy, jsme psali zde.

Za málo peněz hodně muziky

Skvělým a účinným bojovníkem proti křečím je obyčejná čerstvá okurka. Ta obsahuje  až 95 % vody a hydratace, jak je známo, je základ zdravého těla. Mimo to mají v sobě vysoký obsah vlákniny, fosforu, mědi, manganu, křemíku, vitaminu C, E a K. Pokud trpíte křečemi v nohou, bude vás zajímat hlavně vysoký obsah draslíku, hořčíku a vitaminů skupiny B. Velkou výhodou okurek je, že se dají koupit po celý rok a navíc za pár korun.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?